Για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς προειδοποίησε τους επιχειρηματίες που δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση των ασφαλιστικών τους εισφορών ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Χθες, η δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην κοινωνική οικονομία ήταν τα ζητήματα που εξέτασαν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι εκπρόσωποι των ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, «οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στον νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί)».

Για «απόπειρα πιο αναλυτικής και ευέλικτης δυνατότητας ρύθμισης των οφειλών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος, ζητώντας να είναι «είναι η τελευταία φορά που τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών».

Η ΓΣΕΕ επέμεινε στο ζήτημα δημιουργίας πλαισίου μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους κάνουν δόλια χρήση της ρύθμισης ώστε να λάβουν μεν την ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά να να μην πληρώσουν. Σε αυτήν την περίπτωση «θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία» εξήγησε σχετικώς ο κ. Παναγόπουλος.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, δήλωσε χθες ο κ. Κουτρουμάνης, επισημαίνοντας πως έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων. Το εν λόγω σχέδιο, αν και δεν θα ενταχθεί στο πακέτο των 50 δισ. ευρώ, κατά δήλωση Κουτρουμάνη θα συμβάλει εμμέσως στο γενικότερο πλάνο που υπάρχει για την αξιοποίηση της περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη «τα ταμεία επιχορηγούνται από το κράτος και κατά συνέπεια όσο καλύτερα αξιοποιούν την περιουσία τους, τόσο λιγότερα χρειάζονται (από το κράτος)».

Θετική στη ρύθμιση ήταν η ΕΣΕΕ. Διά του προέδρου της, κ. Βασίλη Κορκίδη, «καλεί τους 287.000 ασφαλισμένους εμπόρους να ανταποκριθούν και να υπαχθούν στις πάγιες και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ που προβλέπουν μικρή προκαταβολή, μηνιαίο διακανονισμό και μία μικρή έκπτωση για προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών».

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΣΕΕ

Απαισιόδοξος, ωστόσο, για το μέλλον των ταμείων εμφανίζεται ο κ. Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Mε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 97.2 χθες εκτίμησε ότι «το 2010 θα κλείσει με 15% στατιστική και 20% πραγματική ανεργία. Aπό τον κάθε εργαζόμενο το κάθε ασφαλιστικό ταμείο παίρνει εισφορές 5.000 ευρώ τον χρόνο και το 2011 θα έχουμε μία απώλεια πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα της τάξης των 6 δισ. ευρώ».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τις τρέχουσες δράσεις του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, προϋπολογισμου 280 εκατ. ευρώ για 55.000 ανέργους, παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή τους.

«Αλληλέγγυος σε κάθε προσπάθεια που θα δημιουργήσει πραγματικές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει με πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο των κοινωνικών εταίρων στην προσφορά κοινωνικής εργασίας», προτείνοντας «την ένταξη στο πρόγραμμα αυτοαπασχολουμένων εμπόρων και εργοδοτών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους».

kerdos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook