Με την χθεσινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλησε να υπογραμμίσει ότι η άμεση προτεραιότητά του είναι πλέον η προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για να προχωρήσει βέβαια η πολιτική αυτή εκτός από το εξειδικευμένο αλλά φθηνό εργατικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα θα πρέπει να διασφαλιστεί μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα και μαζί σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με ένα “φιλικό επενδυτικό περιβάλλον” δηλαδή άρση των εμποδίων που βάζει η γραφειοκρατία και πολλές φορές το δικαστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα κατατεθεί ο νέος επενδυτικός νόμος και ότι μέχρι την Άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί και η φορολογική μεταρρύθμιση. Ο πρωθυπουργός πάντως ζήτησε από τους εκπροσώπους των εταιριών όχι μόνο να παραμείνουν στην χώρα αλλά να κάνουν περισσότερες επενδύσεις και υποστήριξε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει ενισχυθεί σημαντικά ενώ και τα γραφειοκρατικά προβλήματα σύντομα θα βρεθεί τρόπος να παρακάμπτονται.

Η κυβέρνηση προβάλλει ότι την επιχειρηματικότητα ευνοεί η εκταμίευση της δόσης που κλείνει την αβεβαιότητα γύρω από το grexit ενώ προσφέρει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κοινό σημείο των τριών είναι ότι η εκταμίευση των 52,5 δισ δημιουργεί τις προυποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και δίνουν μία ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη.

Βασικό θέμα πάντως θα είναι το φορολογικό που έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή και για το οποίο οι δύο αρχηγοί κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης ζητούν να γίνουν βελτιώσεις ώστε να καταστεί δικαιότερη η κατανομή των βαρών στους ήδη φορολογούμενους αφού το νομοσχέδιο δεν διευρύνει την φορολογική βάση και δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή. Πάντως και από τα δύο κόμματα ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταψηφίσουν το φορολογικό αφού η είσπραξη των 2,5 δισ που προβλέπει αποτελεί υποχρέωση έναντι της τρόικας.

Αγκάθι όμως αποτελεί και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όπου επίσης έχουν καταγραφεί διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων. Οι τρεις αρχηγοί θα συζητήσουν συνολικότερα το κυβερνητικό πλαίσιο για την νέα χρονιά καθώς και τις κινήσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ενδεχομένως και με ανασχηματισμό.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικο σχήμα τοποθετούνται για τον Ιανουάριο και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου συνδυάζονται με δομικές αλλαγές που θα κάνουν περισσότερο συγκεντρωτική και αποτελεσματική την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook