Στην «αμαρτωλή» υπόθεση της Deutsche Bank αφιερώνει το περιοδικό Der Spiegel το τελευταίο τεύχος του. Με ένα πολυσέλιδο ρεπορτάζ το περιοδικό αναφέρεται στα ανώτατα στελέχη της τράπεζας οι οποίοι είδαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες αστυνομικούς, να εισβάλλουν στα γραφεία διευθυντικών στελεχών ψάχνοντας για έγγραφα και σκληρούς δίσκους και να συλλαμβάνουν τελικά πέντε διευθυντικά στελέχη.

«Η επιχείρηση ήταν αναμφίβολα μια επίδειξη δύναμης (…) προς το πλέον εμβληματικό ίδρυμα της γερμανικής οικονομίας το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματική συμμορία» αναφέρει το Spiegel.

Ο διασυρμός όμως της τράπεζας δεν έχει τελειωμό, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ανώτερα στελέχη φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο σχετικά με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου. Από την εισαγγελική έρευνα που έχει διεξαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια προκύπτει φοροδιαφυγή που πιθανόν να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς η τράπεζα φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το «παραθυράκι» της μη φορολόγησης εντός της ευρωζώνης αδειών εκπομπής επικίνδυνων για την ατμόσφαιρα ρύπων. Αντίθετα, στη Γερμανία αυτές οι άδειες υπόκεινται σε ΦΠΑ τον οποίο χρέωνε στους πελάτες της η Deutsche Bank χωρίς όμως να τον καταβάλλει στα ομοσπονδιακά ταμεία.

«Η τράπεζα κατηγορείται για φοροδιαφυγή αλλά και για αμέλεια καταγγελίας ξεπλύματος χρημάτων καθώς και για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, με άλλα λόγια για κάθε άλλο παρά ασήμαντες υποθέσεις» σημειώνει το περιοδικό. «Πριν από χρόνια το σλόγκαν της τράπεζας ήταν \’\’τα πάντα ξεκινούν με την εμπιστοσύνη\’\’. Τώρα όμως θα πρέπει να παραδεχθεί ότι οι τελευταίες υποθέσεις που ήρθαν στο φως σηματοδοτούν την αρχή του τέλους αυτής της εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό δημοσίευμα.

Επιπλέον, η Deutsche Bank βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών Αρχών των ΗΠΑ αλλά και της Γερμανίας για την εμπλοκή στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor και πιθανότατα του αντίστοιχου επιτοκίου για το διατραπεζικό δανεισμό σε ευρώ (Euribor).

Εξίσου σοβαρή είναι η υπόθεση που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα σχετικά με την «ψευδή αναφορά οικονομικών στοιχείων 12 δισ. δολαρίων» για την οποία έκαναν λόγο τρεις πρώην χρηματιστές της τράπεζας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook