Παλαιά χαρτονομίσματα από χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, αντάλλαξε Γερμανικός οίκος εμπορίας συλλεκτικών ειδών δίνοντας συνολικά, το 2010, 25.000 ευρώ.

Τα στοιχεία προέρχονται από ανταλλαγή νομισμάτων που έγινε κατά την διάρκεια της περσινής έκθεσης Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica» ενώ στην ίδια έκθεση, το 2009, ανταλλάχθηκαν νομίσματα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

«Οι επισκέπτες της έκθεσης έφεραν, εκτός από δραχμές, πολλά γερμανικά μάρκα που εκτιμούμε ότι προέρχονται από ομογενείς, όπως και γαλλικά φράγκα και ιταλικές πεσέτες από ταξίδια των Ελλήνων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τύπου της διοργάνωσης, Δάνος Δανιηλίδης.

Ανταλλαγές νομισμάτων θα γίνουν και φέτος, στην 20η Διεθνή Έκθεση Συλλεκτικών Ειδών «Card Collect & Syllectica 2011» που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 2-3 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace της Θεσσαλονίκης.

«Να σημειώσω ότι η προμήθεια του γερμανικού οίκου είναι 10% για τα γερμανικά νομίσματα και έως και 30% για τα υπόλοιπα» τόνισε ο κ.Δανιηλίδης υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές του 2012 λήγει η προθεσμία απόσυρσης αρκετών παλιών εθνικών χαρτονομισμάτων.

Στην έκθεση που θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ και τις δύο μέρες, με ελεύθερη είσοδο, θα εκτίθενται και θα πωλούνται από τηλεκάρτες και προπληρωμένες κάρτες, νομίσματα, χαρτονομίσματα και ευρωνομίσματα, μέχρι γραμματόσημα, παλιές καρτποστάλ, Ολυμπιακές και άλλες καρφίτσες πέτου (lapel pins), στρατιωτικά παράσημα και μετάλλια, ομόλογα και μετοχές, παιχνίδια kinder και άλλα συλλεκτικά είδη.

Στη φετινή έκθεση θα είναι διαθέσιμα και τα πρώτα ευρωνομίσματα που κυκλοφόρησε η Εσθονία ενώ θα εκδοθούν επιλεγμένα, συλλεκτικά είδη.

Η νεότερη πάντως συλλεκτική τάση αφορά στη συλλογή ευρωνομισμάτων, είτε απλών νομισμάτων που κυκλοφορούν στις καθημερινές συναλλαγές μας, είτε αναμνηστικών εκδόσεων σε ασήμι ή χρυσό.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1000 διαφορετικά ευρωνομίσματα από τις χώρες που είναι ενταγμένες στην ευρωζώνη, αριθμός που προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες εκδόσεις ευρωνομισμάτων στις οποίες προβαίνουν οι χώρες.

Σήμερα τα 1000 αυτά νομίσματα κοστίζουν φθηνά αλλά εκτιμάται ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία, η τιμή τους θα ανέβει αισθητά. Επιπλέον, από στατιστικής απόψεως είναι σίγουρο ότι ανάμεσα σε αυτά τα 1000 νομίσματα, θα προκύψουν κάποιες σπανιότατες, που θα ανεβάσουν τις τιμές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook