Μετατίθεται, τελικώς, για μετά τις γιορτές, η ανακοίνωση των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο ΠΕΚΑ, αφού αξιολογήσει, συνυπολογίζοντας και το πολιτικό κόστος, τα επιμέρους στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της ΡΑΕ επί του προκειμένου, θα κάνει γνωστά τα ποσοστά, που, σε πρώτη φάση, επιδιώκεται να είναι μονοψήφια.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αν και θα έπρεπε, την Παρασκευή, μετά τη θυελλώδη, μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειάς της, να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της, προτίμησε, ακολουθώντας την τακτική των επιλεκτικών διαρροών, να «περιγράψει» τη βασική πρότασή της, που συνίσταται σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 13% για όλο το 2013, έναντι του 25% που αναλογούσε, περίπου, στα δεδομένα που είχε καταθέσει η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φαίνεται ότι αναγνωρίζει πολύ χαμηλότερα κόστη, κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με εκείνα που ισχυρίζεται ότι έχει η διοίκηση της ΔΕΗ. Παράλληλα, η ολομέλεια της Αρχής αποφάσισε να περιορίσει και το προσδοκώμενο για τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα έσοδο. Βάσει της εισήγησης της ΡΑΕ, υπολογίζεται ότι η πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιανουάριο θα κυμανθεί, κατά πάσα πιθανότητα στο 7 – 8%.

Στόχος της ηγεσίας της Αρχής, απέναντι στις αντικρουόμενες απόψεις που ακούσθηκαν στη συνεδρίαση, ήταν να συγκρατηθούν τα τιμολόγια ώστε να μην λειτουργήσουν εξοντωτικά για τα νοικοκυριά και να μην κλείσει εντελώς η στρόφιγγα των εισροών στα ταμεία της ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, οι μνημονιακές υποχρεώσεις περί ζημιογόνων για την επιχείρηση τιμολογήσεων ισχύουν έως τα τέλη Ιουνίου του 2013, οπότε και επέρχεται απελευθέρωσή τους.

Ως προς την ανάλυσή της, πάντως, η εισήγηση της ΡΑΕ θα αφορά τα τιμολόγια αυτά καθ\’ αυτά, δηλαδή την ενέργεια που καταναλώνεται, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και το περίφημο και «καυτό» τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

Την ίδια ώρα, λύση στο νέο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει στην αγορά ενέργειας μέσω των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στη χώρα από τη μεγάλη δόση, επιχειρεί να βρει το ΥΠΕΚΑ με σχετικό αίτημα στο ΥΠΟΙΚ. Ακούγεται ότι από τις διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των φορέων της αγοράς και του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, ο τελευταίος έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook