Έντονος είναι, πλέον, ο προβληματισμός για το κατά πόσον, πλέον, θα αντέξει η ελληνική οικονομία τον κλοιό που σφίγγει ασφυκτικά γύρω της, καθώς λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μία μόλις μέρα μετά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε “βγει” από τη συνεδρίαση της διυπουργικής, η Standard & Poor’s υποβάθμισε την ελληνική οικονομία, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε σε «BB-», από «ΒΒ+» την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, διατηρώντας την και σε καθεστώς παρακολούθησης με πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης.

Μάλιστα, η Standard & Poor\’s εκτιμά ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, ως επακόλουθο της υποβάθμισης, πιέζεται σημαντικά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2%, κάτω από τις 1.580 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στους τραπεζικούς τίτλους.

Ανάλογα ενισχύονται τα spreads για τα ελληνικά ομόλογα με τα 10ετή να φτάνουν στις 940 μονάδες, ενώ ανάλογες πιέσεις καταγράφονται και στα πορτογαλικά ομόλογα, αφού η S&P υποβάθμισε και την Πορτογαλία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook