Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ως τρόπο δράσης για τη μεγαλύτερη επιδημία στην ανθρώπινη ιστορία, αυτή της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, λέει το Διεθνές Διαβητολογικό Ινστιτούτο.

Η Βαριατρική χειρουργική μπορεί να θέσει τον διαβήτη τύπου 2 σε ύφεση και σε περίπτωση που γίνει νωρίτερα στη θεραπεία επιλεγμένων ασθενών, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο, όπως η τύφλωση και ο ακρωτηριασμός των άκρων, λέει το Ινστιτούτο.

Παραδοσιακές θεραπείες διαβήτη τύπου 2, όπως η φυσική απώλεια βάρους και
η άσκηση, δισκία και ενέσεις ινσουλίνης θα πρέπει να εφαρμόζονται πρώτα αλλά
η απώλεια βάρους με χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να εξετάζεται εγκαίρως στην θεραπεία ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 35
ή και περισσότερο.

Στο 2ο παγκόσμιο συνέδριο του εν λόγω Ινστιτούτου με θέμα Επεμβατικές Θεραπείες για διαβήτη τύπου 2 στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε ότι η χρηματοδότηση απώλειας βάρους με χειρουργικές επεμβάσεις μέσω των κρατικών προϋπολογισμών για την υγεία είναι συμφέρουσα , επειδή τα παχύσαρκα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορισμένους τύπους καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και υψηλή πίεση.

\”Ο συνδυασμός του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, είναι η μεγαλύτερη επιδημία στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο καθηγητής Paul Zimmet , επίτιμος διευθυντής του Baker IDI Institute της Μελβούρνης, προσθέτοντας παράλληλα ότι σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αυστραλοί πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

\”Αυτή είναι μια επιλογή που δεν είναι στη συνήθη ημερήσια πρακτική, ενώ αυτό είναι υπό σκέψη από καιρό, αλλά δεν έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2», είπε.

\”Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων χειρουργικών επεμβάσεων εγκαίρως, διότι αν πάσχουν από διαβήτη για 10 ή 20 χρόνια, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά.

«Δεν είναι προς το παρόν μέτρο της δημόσιας υγείας, αλλά προτείνουμε σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ότι η επιλογή πρέπει να είναι διαθέσιμη, διότι ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες επιπλοκές.\”

Η κάλυψη των εξόδων εγχειρήσεων αυτού του τύπου θα αποσυμπιέσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία λόγω των παθήσεων που θα μπορεί να θεραπεύσει, είπε ο καθηγητής Zimmet.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είναι οικονομικά αποδοτική, επειδή με την απώλεια βάρους οι ασθενείς μπορούν συχνά να σταματήσουν τη λήψη φαρμάκων για το διαβήτη και μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες διατήρησης υψηλής πίεσης, η εκδήλωση καρδιακών επιπλοκών και της άπνοιας.

Του Δημήτρη Ωραιόπουλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook