Σε μια ξεχωριστή συναυλία-έρανο στην Πλατεία Ομοσπονδίας (Federation Square) της Μελβούρνης, για την ανέγερση του μνημείου της 42ης Οδού (42th Street) στην Κρήτη, με την εμφάνιση του συγκροτήματος Ξυλούρης (Xylouris Ensemble), συνδέθηκαν μεν ιστορία και μουσική, αλλά ακόμα περισσότερο, ήταν μια βραδιά μαγική, με συγκινητικές αναμνήσεις, πολλά συναισθήματα και ανθρώπινους δεσμούς.

Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που παρακολούθησαν τη συναυλία -στο θέατρο BMW της Federation Square, στις όχθες του ποταμού Yarra- και τα μάγουλα των οποίων έμειναν στεγνά, όταν τους απευθύνθηκαν από σκηνής οι απόγονοι των στρατιωτών ANZAC, οι πατεράδες των οποίων αγωνίστηκαν στη Μάχη της Κρήτης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο· και καθώς έβλεπαν στην οθόνη την επανένωση της οικογένειας του Reg Saunders, η οποία βάδισε στα χνάρια του πατέρα τους, για να συναντηθεί με την κρητική οικογένεια Ζαχαράκη, η οποία προστάτευσε τον ιθαγενή μαχητή από τους Ναζί το 1941, στη Κρήτη.

Η συναυλία γιόρτασε τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας-Αυστραλίας, μεταξύ Κρητών χωρικών και σκληροτράχηλων στρατιωτών από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Η συναυλία απότισε φόρο τιμής στους ANZACs που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης, και ένας από τους τελευταίους επιζώντες της εποχής εκείνης, ο 99χρονος βετεράνος Leslie Manning, ο οποίος υπηρέτησε με τον ιθαγενή Saunders στο 2/7ο τάγμα, βρέθηκε και αυτός στο ακροατήριο ως τιμώμενο πρόσωπο.

Με τον Γιώργο Ντονίκιαν ως παρουσιαστή, η ιστορία των στρατιωτών ANZAC στην Κρήτη ξετυλίχθηκε μέσα από την παρουσίαση του ιστορικού δρ Peter Ewer, και του μοναδικού κινηματογραφικού αρχείου από την εποχή εκείνη.

Παρόντες στο ακροατήριο ήταν η εμπνευστής του μνημείου στη 42η Οδό στη Κρήτη, Glenda Humes, η οποία είναι η μεγαλύτερη εν ζωή κόρη του Reg Saunders, του πρώτου ιθαγενή που υπηρέτησε στον αυστραλιανό στρατό. Το ταξίδι που έκανε η Glenda Humes με την αδελφή της στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2010, έγινε h βάση ενός ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη, δημοσιογράφο και συγγραφέα Mike Sweet, ο οποίος είναι γνωστός στους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου».

Η νύχτα ήταν γεμάτη συγκινήσεις. Ο Mike Sweet έδειξε στο κοινό μια μικρή γεύση του ντοκιμαντέρ του, που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης για την τηλεοπτική του προβολή. Το ντοκιμαντέρ δείχνει την επανασύνδεση μεταξύ των οικογενειών Saunders και Ζαχαράκη, στην πλατεία του χωριού Λαμπινή, νότια του Ρεθύμνου.
Ήταν εκεί, στη Λαμπινή, όπου τον νεαρό στρατιώτη του 2/7ο Τάγματος, Reg Saunders –τον Ρέγγη, όπως τον αποκαλούσαν οι Κρητικοί, προστάτευε και τάιζε η Βασιλική Ζαχαράκη, μαζί με τα παιδιά της Αρετή και Γιάννη. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, οι οικογένειες επανενώθηκαν.

Γιορτάζοντας την αιώνια σύνδεση Κρητών και Αυστραλών, την παράστασή του έδωσε και ο ανιψιός του Reg Saunders, Richard Frankland, μαζί με το συγκρότημά του, που ακολουθήθηκε από την εξαιρετική απόδοση του Xylouris Ensemble με επικεφαλής τον Κρητικό λαουτιέρη, Γιώργο Ξυλούρη, το οποίο συνόδευε ομάδα χορού της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

Ο δημοσιογράφος M. Sweet έμαθε για την ιστορία του Reg Saunders αφού διάβασε τη βιογραφία του γραμμένη το 1962 από τον Harry Gordon. Όπως είπε στο ακροατήριο, «δεν είχε άλλη επιλογή» ​​παρά να προσπαθήσει να βρει το χωριό Λαμπινή και την οικογένεια Ζαχαράκη.

Στην προσπάθειά του να πει την ιστορία των ANZACs στην Κρήτη και τη σχέση τους με τους Κρήτες και τους Έλληνες, γενικότερα, ο Mike Sweet και η συναυλία του Xylouris Ensemble, η πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης, ήταν απολύτως πετυχημένη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αναγνώριση των αξιόλογων Αυστραλών και όλων των ANZACs που πολέμησαν στην Κρήτη.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην ανέγερση μνημείου των ANZACs στην 42η οδό, μια τοποθεσία-«κλειδί» κοντά στα Τσικαλαριά. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η τοποθεσία της αποφασιστικής μάχης των ANZACs στη Κρήτη που έκανε τους Γερμανούς να υποχωρήσουν, έμεινε χωρίς κάτι να θυμίζει την μάχη που έγινε εκεί.

neoskosmos.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook