«Το χειρότερο της κρίσης της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον πίσω μας» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild.

«Πιστεύω ότι το χειρότερο είναι πίσω μας» δήλωσε ο Σόιμπλε, ενώ φάνηκε πιο αισιόδοξος από την καγκελάριο Άνκγελα Μέρκελ, η οποία δεν είχε θελήσει στις 10 Δεκεμβρίου «να άρει ακόμη πλήρως το συναγερμό».

Η Μέρκελ είχε δηλώσει «επιφυλακτικά αισιόδοξη», αποστασιοποιούμενη έτσι από την πιο έντονη αισιοδοξία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έβλεπε «πίσω μας» την κρίση του ευρώ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμά, στη συνέντευξή του  πως «η Ελλάδα έχει συνείδηση ότι μόνο με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει».

«Η κυβέρνηση της Αθήνας ξέρει πως δεν μπορεί να διατυπώνει υπερβολικά οικονομικά αιτήματα προς τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Κατά συνέπεια, καταπιάνεται τώρα με τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι η Γαλλία, η οικονομική κατάσταση της οποίας αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο επικρίσεων στη Γερμανία, «εκπληρώνει της υποχρεώσεις της».

»Η γαλλική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε χώρα οφείλει να διεξάγει μεταρρυθμίσεις με τρόπο συνεπή για να παραμείνει ανταγωνιστική» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Σόιμπλε συνεχίζει να υπολογίζει σε μια «ικανοποιητική» ανάπτυξη το 2013.

Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει σε μια ανάπτυξη 1% το 2013, ενώ η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) έχει από την πλευρά της μειώσει την πρόβλεψή της στις αρχές Δεκεμβρίου στο 0,4%.

Ο Σόιμπλε διέψευσε εξάλλου ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα περιστολής δαπανών για να τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος.

 

protothema.gr