Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή  στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία της Αγοράς, απευθύνει ο σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων του νομού Χανίων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 30 του Μάρτη και στη Συγκέντρωση που οργανώνεται στην πλατεία Αγοράς των Χανίων στις 11.30 το πρωί με τη συμμετοχή και της ΕΛΜΕ και άλλων σωματείων που απεργούν.

Το ΔΣ της ΔΟΕ κήρυξε την απεργία λαμβάνοντας υπόψη του την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί από κυβέρνηση – ΕΕ – τρόικα ενάντια στο σύνολο των εργασιακών, ασφαλιστικών, μορφωτικών και οικονομικών δικαιωμάτων τους.

Αιτήματα αιχμής με βάση την απόφαση της ΔΟΕ είναι:

* Όχι στο Νέο Σχολείο, στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις – υποβιβασμούς σχολείων, όχι στην κατάργηση των Διδασκαλείων, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
* Όχι στο νέο μισθολόγιο – λαιμητόμο και τη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας.
* Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ, ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δικαιούχους.
* Να πληρωθούν τώρα οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ.
* Έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων ΤΩΡΑ.

Σημειώνουμε ότι με απόφαση του ΔΣ, ο Σύλλογός μας τάσσεται κατά των συγχωνεύσεων (εκτός εάν δεν υπάρχουν καθόλου μαθητές σε ένα σχολείο). Πρέπει να διατηρηθεί ο πληθυσμός της υπαίθρου, γι’ αυτό χρειάζονται τα σχολεία στα χωριά. Στην πόλη πρέπει να γίνει ανακατανομή των μαθητών στα σχολεία, ώστε να υπάρχουν μικροί αριθμοί μαθητών (όχι πάνω από 20 στα δημοτικά ούτε πάνω από 15 στα νηπιαγωγεία) σε όλα τα σχολεία. Τονίζουμε ότι, ακόμη και σήμερα, στα Χανιά υπάρχουν 5 τμήματα με 27 μαθητές, παρά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μοιράζονται τμήματα που έχουν περισσότερους των 25 μαθητών! Λέμε όχι στα σχολεία – μαμούθ.

Με τον «Καλλικράτη» και την υποχρηματοδότηση στα σχολεία, το κόστος μεταβιβάζεται στους γονείς. Υπάρχει κίνδυνος να κοπούν οι ήδη επιδοτούμενες μεταφορές των μαθητών, οπότε η αύξηση των μεταφερόμενων μαθητών με τις συγχωνεύσεις σχολείων θα επιβαρύνει τους Δήμους στους οποίους μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα των μεταφορών μαθητών. Δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας των Δήμων και της περικοπής των κονδυλίων από το κράτος προς αυτούς, η μεταφορά των μαθητών στο σχολείο είναι πιθανόν πολύ σύντομα να επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς. Μεθοδεύεται το νέο σχολείο που υπαγορεύεται από την ΕΕ,

Οι συγχωνεύσεις γίνονται με μοναδικά κριτήρια καθαρά οικονομικά (πόσα θα γλιτώσει το κράτος) και το πώς θα δημιουργηθούν σχολεία – μαμούθ για τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς που θα έρθουν να τα εκμεταλλευτούν. Σε αυτή τη λογική λέμε όχι στις συγχωνεύσεις, λέμε όχι στην αστυφιλία, το μαρασμό της υπαίθρου και την αναγκαστική μετανάστευση που προωθούν, λέμε ναι στο ξαναζωντάνεμα των χωριών και στη διατήρηση των πολιτιστικών κυττάρων που αποτελούν τα σχολεία στην ύπαιθρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook