«Όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο» είναι η ευχή για το 2013 από τον ΠΡΟ.ΤΑ, στη σκιά δυστυχώς ενός ακόμη θανατοφόρου τροχαίου που σημειωθηκε ανήμερα Πρωτοχρονιάς στα Χανιά (δείτε εδώ).

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Χανίων αναφέρει:

"Καλό μήνα οδηγοί !! Καλωσορίζαμε το 2013 ως έτος καλοτυχίας. Όχι όμως για τους 3 οδηγούς που κιόλας πρώτη μέρα του νέου έτους τους ήρθε κακοτυχία.

Στη λεωφόρο Σούδας στο ύψος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτου Ford δημιουργήθηκε μια λακκούβα από τη βροχή εξ ίσους επικίνδυνης για τους μοτοσυκλετιστές που θα πρέπει να προσέχουν πολύ .

Στα τρία αυτοκίνητα που πέρασαν έπαθαν ζημιά καθώς έσκασαν τα λάστιχα τους. Υλικές ζημιές βέβαια μοιραίο όμως θα συμβεί για μοτοσικλετιστή (χωρίς κράνος) αν δεν επιδιορθωθεί καθώς η λακούβα μπορεί με το νερό να μη φαίνεται αφού το επικαλύπτει θα τον πετάξει στο δρόμο ειδικά αφού 2 μέρες βρέχει συνεχώς.

Παρότι η Αστυνομία ανταποκρίθηκε , για την υπηρεσία του Δήμου δεν το γνωρίζω και αν έχει γίνει υπηρεσιακά μεταξύ τους για την επιδιόρθωση της λακκούβας. Σας ενημερώνω επίσης ότι αν τα οικονομικά σας δεν μπορείτε να επιδιορθώσετε τη ζημιά σας που έχετε υποστεί μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το Δήμο (χρονοβόρα απόφαση από δικαστήρια) θα πρέπει να κάνετε ως εξής:

1.Καλέστε την Τροχαία προκειμένου να καταγράψει και επίσημα το συμβάν.
2.Φωτογραφίστε ακόμα και με το κινητό σας την κακοτεχνία και τις ζημιές που έχετε υποστεί.
3.Ενημερωθείτε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή).
4.Ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά σας κι αν υπάρχει τραυματισμός το ΕΚΑΒ για να επιβεβαιωθεί.
5.Σε περίπτωση τραυματισμού πηγαίνετε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρετε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.
6.Συνεννοηθείτε με τον δικηγόρο σας εντός 24 ορών και στείλτε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλάσσεστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας.
7.Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέστε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή σας.
8.Φροντίστε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα εκείνη του ατυχήματος.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των οδών-έργων έχουν:

α) Για τις εθνικές οδούς, τις κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τα δημόσια έργα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
β) Για το επαρχιακό δίκτυο και τις δευτερεύουσες οδούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση (δήμοι και κοινότητες).

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε για το που ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος μπορούμε να προσφύγουμε στους αρμόδιους εισαγγελείς της χώρας οι οποίοι αποφαίνονται για το ποιος φορέας φέρει την ευθύνη της αποζημίωσης.

Πάντως όσοι θα επιλέξουν να προχωρήσουν ενάντια του δημοσίου ή του δήμου που ευθύνεται για την κακοτεχνία άρα κατ’ επέκταση και για την ζημιά που έχουν υποστεί, θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και επιμονή αλλά στο τέλος το βέβαιο είναι ότι θα αποζημιωθούν.

Υ.Γ. Δυστυχώς οι λακκούβες έχουν γίνει μόδα στα Χανιά δεν υπάρχουν μόνο εκεί αλλά επιβάλλετε σε αυτή ειδικά που βρίσκεται σε πολυσύχναστο σημείο δρόμου της πόλης μας. Στη παλιότερη μου δημοσίευση είχα προτείνει να δημιουργεί ένα αριθμό τηλεφώνου τριψήφιο ή πενταψήφιο νούμερο ατελώς χρεώσεως στη περιφέρεια ή και στο δήμο που να αφορά για αποκαταστάσεις ζημιών δρόμων. Θα είναι χρήσιμο που οι πολίτες θα παίρνουν τηλ για να επισκευαστούν εκτός αν σας αρέσετε να πληρώνετε αποζημιώσεις...

Με τις ευχές μου για ένα έτος χωρίς δυστυχία και όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο.
Μουδάκης Νίκος,