Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις μετά την αποκάλυψη της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης και προετοιμάζει νέα πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και άλλων πολιτικών προσώπων, πλην του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι ο περιορισμός της έρευνας αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί «στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων».

Το απόγευμα συνεδριάζει η πολιτική γραμματεία προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση που θα φέρει στη Βουλή.

Ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, στην οποία αναφέρεται πως «ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της και την μη αξιοποίηση της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρείς ολόκληρους μήνες».

Η Κουμουνδούρου βάζει πλέον σχεδόν ξεκάθαρα στο κάδρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών και του Γιώργου Παπανδρέου. Σε δηλώσεις του στον τ/σ Mega ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι για τον πρώην πρωθυπουργό προκύπτουν πολιτικές, όχι όμως ποινικές ευθύνες.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι «ο ελληνικός λαός δεν περιμένει από αυτούς που συγκάλυψαν την υπόθεση της SIEMENS να αποκαλύψουν την αλήθεια» και συμπληρώνει: «Είναι άλλωστε αυτοί που κατασκεύασαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων».

Σπεύδει, τέλος, να σηκώσει το γάντι και με αφορμή τα περί συκοφαντίας που του καταλογίζονται από την Ιπποκράτους: «Πρόκειται για έναν ένοχο πανικό που δεν πείθει κανέναν. Τους λέμε για άλλη μια φορά, πως δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου και πως αυτοί που εξέθρεψαν τη διαφθορά δεν μπορούν να ξανακοροιδέψουν τον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν».

Η ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, που επιδιώκει να προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές τη σύσταση της προνακριτικής επιτροπής.

Αμεσα ήρθε το σχόλιο – απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, που έκανε λόγο για «αναμενόμενο εκνευρισμό» στην Κουμουνδούρου λόγω «της καθυστερημένη αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ».

«Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του», συμπλήρωσε ο κ. Κεδίκογλου.

«Αυτό που δεν έχει όρια είναι η διαχρονική αλληλεγγύη των μνημονιακών εταίρων στη συγκάλυψη της διαφθοράς», ανταπάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή η Χρυσή Αυγή υπογραμμίζει την ανάγκη να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και Παπανδρέου αλλά και «όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη \”μαύρου\” χρήματος».

Αμφισβητεί μάλιστα το έργο των επιτροπών της Βουλής, καθώς αναφέρει πως «απλά καλύπτουν τη διαφθορά δεκαετιών και ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού».

Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «πολιτική κάθαρση θα επέλθει μόνο όταν δούμε τους κλέφτες στη φυλακή και τα κλεμμένα να επιστρέφουν στο δημόσιο».

Παραίτηση Ελ. Παπακωνσταντίνου από το ΤΑΙΠΕΔ

Εξάλλου, την παραίτησή της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (TAIΠΕΔ) υπέβαλε η Ελένη Παπακωνσταντίνου, το όνομα της οποίας σβήστηκε από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σε επιστολή της προς τη διοίκηση του Ταμείου, η κ. Παπακωνσταντίνου, εξαδέρφη του πρώην υπουργού Οικονομικών, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός της αναφορικά με την υπόθεση.

Αναφέρει επίσης ότι η τραπεζική κατάθεση που διατηρεί είναι νόμιμη και συνιστά περιουσία της ιδίας και του συζύγου της και συμπληρώνει ότι υποβάλει την παραίτησή της για να μην αμφισβητηθεί η ομαλή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και για να διευκολυνθεί η διοίκησή του.

Η κ. Παπακωνσταντίνου είχε τοποθετηθεί στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου στις 20 Σεπτεμβρίου ως νομική σύμβουλος.

«Η σημερινή παραίτηση της εμπλεκόμενης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κ. Ελένης Παπακωνσταντίνου από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να εξαλείψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, γι\’ αυτό εμμένουμε στη θέση μας για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που δεν τόλμησε να την απομακρύνει, καθώς επίσης και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Τάκη Αθανασόπουλο και το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου που την τοποθέτησαν εκεί», σχολιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια στόματος Νότη Μαριά.

naftemproriki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook