Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ δείχνει ότι η διαφθορά δεν αποτελεί παρελθόν για την Ελλάδα, ενώ ο χειρισμός της υπόθεσης από τη Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τόσο το μέλλον της κυβέρνησης, όσο και το αν έχει πράγματι τη βούληση να πατάξει αυτό το φαινόμενο που έχει προκαλέσει πολλά δεινά στη χώρα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Στον Ε.Ο.Τ. φέρονται να υπεξαιρέθηκαν εκατομμύρια ευρώ από διεφθαρμένους υπαλλήλους του οργανισμού. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι. Ενδεχόμενη επέκταση του σκανδάλου θα μπορούσε μάλιστα να ρίξει την κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με την σημείωση ότι το σκάνδαλο συνέβη σε έναν οργανισμό που αποτελεί «τον εγγυητή της τελευταίας πηγής εσόδων της απελπισμένης ελληνικής οικονομίας».

Όπως σχολιάζει η Die Welt, «η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό διεθνή επιτήρηση. Εδώ και χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες να ελεγχθούν οι κρατικές δαπάνες. Ωστόσο, η νέα αυτή υπόθεση καθιστά για άλλη μία φορά σαφές ότι η χώρα δεν έχει άρει πλήρως τις διεφθαρμένες πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες είναι, κατά τη γνώμη παρατηρητών, συνυπεύθυνες για την σημερινή κρίση».

Επικαλούμενη και πάλι τη γνώμη παρατηρητών, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία που κυβέρνησαν τη χώρα τις περασμένες δεκαετίες, θα καταδείξει αν εννοούν σοβαρά την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Φιλοξενείται μάλιστα εκτίμηση του καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνου Βερέμη, ο οποίος σχολιάζει ότι «αν αποδειχθεί ότι η υπόθεση είναι ένα μείζον σκάνδαλο, θα ξεσηκωθούν όλοι. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης».

newsbeast.gr