Ενώ οι αναθυμιάσεις της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ μολύνουν το πολιτικό τοπίο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σήμερα, να επιβεβαιώσει το καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και να αποσπάσει την περαιτέρω στήριξη του γερμανικού πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέτει την δική του πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες όχι μόνο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του βασικού κυβερνητικού εταίρου κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο καλεσμένος του εκδοτικού ομίλου «Die Welt».

Το βράδυ της Δευτέρας θα είναι βασικός ομιλητής στο δείπνο μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι. Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου θα μιλήσουν η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καθώς και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τρίτη κατά σειρά συνάντηση το τελευταίο εξάμηνο με την κ. Άνγκελα Μέρκελ. Εκτός από την πολιτική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κερδίσει και την κοινή γνώμη της χώρας και κυρίως να προσελκύσει γερμανικές επενδύσεις και για αυτό θα έχει στο περιθώριο επαφές με επιχειρηματίες. Ο κ. Σαμαράς θα επιβεβαιώσει την απόφασή του να συνεχίσει απαρέγκλιτα την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων για να διαφυλάξει την δύσκολα κερδισμένη αξιοπιστία στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως θα επισημάνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε οριακό πλέον σημείο και ότι παράλληλα με την πολιτική της δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξιακή διαδικασία προκειμένου να φανούν σημάδια ανάκαμψης. Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αναλογίες με την δημοκρατία της Βαιμάρης και ότι αν δεν διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακραία φαινόμενα, είναι ένα επιχείρημα που βρίσκει απήχηση στην γερμανική κοινή γνώμη.

Χθες, Κυριακή, πάντως από την τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία: «Θέλω να στείλω μήνυμα ότι με την βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε. Η επιχειρηματικότητα του Έλληνα και η αισιοδοξία και ενότητα που υπάρχει σήμερα, ήταν πάντα τα εφόδια που μας έδιναν προκοπή και ευημερία και θα μας δώσουν και πάλι».

Στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τις παρενέργειες της λίστας Λαγκάρντ. Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα τεθούν προς ψήφιση στην Βουλή οι δύο προτάσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θέλουν να αφήσουν εκτός κάδρου ευθυνών τον κ. Βενιζέλο αφού σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δύσκολα θα στεκόταν. Ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης είναι το βασικό επιχείρημα που διακινείται προς τους βουλευτές των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης προκειμένου να περιορίσουν την προανακριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου. Ήδη πάντως δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ -οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς- έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανόν να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από την ηγεσία του κόμματος διαρρέει ότι σε τέτοια περίπτωση θα τεθούν εκτός κόμματος. Μία τέτοια εξέλιξη συνιστά αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και είναι βέβαιο ότι τελικώς η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα επικρατήσει η εξαίρεση του κ. Βενιζέλου από την αναζήτηση των ευθυνών αποτελεί πλήγμα στην εσωτερική αξιοπιστία της κυβέρνησης αφού φυσικά η κοινή γνώμη δεν πείθεται για την πολιτική σκοπιμότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, εμφανίζεται ικανοποιημένο από την μέχρι στιγμής επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης καθώς η καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε στην συγκυβέρνηση να βάλλει την ατζέντα και να προσανατολίσει την υπόθεση στην κατεύθυνση του επιθυμούσε. Πάντως η εξέλιξη της υπόθεσης ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει την ηγεσία της ΝΔ συνυπεύθυνη για την συγκάλυψη των ευθυνών.

protothema.gr