Περίπου 200 εκατ. ευρώ «αποδήμησαν» από τη χώρα μόνο το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012, μέσω εμβασμάτων που έστειλαν στις χώρες τους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τα περισσότερα από τα εμβάσματα αυτά «έφυγαν» με νόμιμο τρόπο, «σπασμένα» όμως σε μικροποσά από 300 έως και 1.000 ευρώ έτσι ώστε να είναι πιο δυσχερής ο έλεγχος.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του επικεφαλής της επιτροπής Π. Νικολούδη, «η εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες αφορά κυρίως ασιατικές χώρες (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) και αφρικανικές χώρες.

Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union)».

Η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές, ενώ ο κ. Νικολούδης σημειώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό και που ενδεχομένως έχουν νόμιμη προέλευση, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook