Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης περιφερειακής κίνησης πολιτών \”Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος\”:

Στις 2 Ιανουαρίου, στη θέση του εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου της ανεξάρτητης παράταξης πολιτών «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος» Αντώνη Ανηψητάκη ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Περιφερειακός Σύμβουλος ο Αριστείδης Παπαδάκης ο οποίος ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου της παράταξης.

 Η εναλλαγή αυτή έγινε σύμφωνα με τον κανονισμό της παράταξης, όπως έχει αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση. Τα δύο μέλη της παράταξης συνεργάστηκαν στενά όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατά γενική ομολογία η θητεία του επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Ανηψητάκη ήταν δημιουργική και συνέβαλε στη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού με κριτικό πνεύμα συνεργασίας. Συμμετείχε ενεργά στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις της παράταξης, ψηφίσματα και πλήθος ερωτήσεων για θέματα που αφορούν στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις υποδομές κ.ά.

Μετά την ορκωμοσία του ο Αριστείδης Παπαδάκης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να συνεχίσει στο ίδιο θετικό πνεύμα το έργο του προκατόχου του ό οποίος έθεσε ψηλά τον πήχη.

\”Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι ένα βασικό βήμα δημοκρατίας και αποκέντρωσης που δυστυχώς ξεκίνησε κουτσά και έχει ανάγκη από μια γενναία μεταρρύθμιση για πραγματική ανεξαρτησία από το κεντρικό κράτος, περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους, συμμετοχή των πολιτών, έλεγχο και διαφάνεια.

Κεντρική θέση για μας έχει η στροφή της τοπικής πολιτικής σε κατευθύνσεις ποιότητας ζωής, τοπικής ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και συμφιλίωσης με το περιβάλλον. Τις κατευθύνσεις αυτές θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες τοπικές μάχες που έρχονται, μέσα από ευρύτερες συνεργασίες.\”

Ο Αντώνης Ανηψητάκης γεννήθηκε το 1955 στον Άγιο Νικόλαο. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Σητεία και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο EMΠ. Ζει στη Σητεία όπου εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Από μαθητής ασχολείται με τα κοινά. Μέλος του Δημοκρατικού Αγώνα και του Ρήγα Φεραίου. Διετέλεσε πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Νέων Σητείας, αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του TEE, μέλος της Διοικούσας και της Αντιπροσωπείας του TEE/TAK, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣYN, νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου με το «Λασίθι στην Πλώρη». Μέλος της Οικολογικής Ομάδας Σητείας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αρθογραφεί τακτικά στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Ο Αριστείδης Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1960 όπου μεγάλωσε, κατοικεί και εργάζεται ως γραφίστας και τεχνολόγος εκτυπώσεων. Είναι ενεργός πολίτης στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα εφηβικά του χρόνια.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και μέλος της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων \”ΟικοΚρήτη\”. Υπήρξε υποψήφιος ευρωβουλευτής και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2009 υποψήφιος Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων.

Γιατί εναλλαγή;

Θεωρούμε ότι η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θεσμικά όργανα, συχνά λειτουργεί αρνητικά για τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο. Κι αυτό διότι έτσι εμποδίζεται η ανανέωση και η είσοδος νέων ανθρώπων στην πολιτική ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διαμορφωθούν μηχανισμοί εξουσίας και πελατειακές σχέσεις. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν οι εκλεγμένοι είναι σε θέσεις εξουσίας και ασκούν διοίκηση αλλά μπορεί να συμβεί και όταν είναι στην αντιπολίτευση.

Η εναλλαγή δεν είναι δόγμα. Η πρόωρη απόσυρση ενός εκλεγμένου συμβούλου μπορεί να οδηγήσει στην μη αξιοποίηση των γνώσεων και της πείρας που έχει αποκτήσει στη διάρκεια της θητείας του. Για να μη συμβεί αυτό, η ενασχόληση με τα καθήκοντα του συμβούλου απασχολεί και τα δύο πρόσωπα που εναλλάσσονται τα οποία συνεργάζονται στενά, τουλάχιστον 6 μήνες πριν και μετά την εναλλαγή.

Η διαδικασία της εναλλαγής περιλαμβάνεται ρητά με ιδιαίτερη ενότητα στον κανονισμό λειτουργίας της ανεξάρτητης παράταξης πολιτών «Μια Κρήτη, περιβάλλον – άνθρωπος» και είναι σε γνώση όλων των υποψηφίων. Συγκεκριμένα στον κανονισμό της παράταξης αναφέρεται σχετικά:

«Αρχή της εναλλαγής. Αρχή της παράταξης είναι η εναλλαγή των προσώπων που εκλέγονται στο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας Κρήτης. Κάθε υποψήφιος/α που έχει εκλεγεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί εγγράφως κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του/της να παραιτηθεί με την συμπλήρωση το μισού χρόνου της θητείας του και την θέση του να καταλάβει ο/η πρώτος/η αναπληρωματικός του/της. Η εναλλαγή δεν είναι δεσμευτική στην περίπτωση εκλεγμένου Περιφερειάρχη ή για οποιοδήποτε εκλεγμένο Αντιπεριφερειάρχη ή Περιφερειακό Σύμβουλο με απόφαση των 2/3 της Περιφερειακής Συνέλευσης της παράταξης. Στην περίπτωση που εκλεγμένο μέλος δεν πειθαρχεί στην αρχή της εναλλαγής τότε αυτόματα δεν αναγνωρίζεται ως εκπρόσωπος της παράταξης».

Η εναλλαγή είναι μια διαφανής δημοκρατική διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με κομματικές συναλλαγές. Στο πρόγραμμα της παράταξης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι: «Λειτουργούμε δημοκρατικά, όλοι έχουν λόγο και όλοι μαζί παίρνουμε τις αποφάσεις. Τους υποψήφιούς μας δεν τους διορίζουν τα κόμματα αλλά τους εκλέγουμε στις συνελεύσεις μας».

Στο πρόγραμμά μας δηλώνουμε με έμφαση ότι «η Μια Κρήτη είναι κίνηση πολιτών! Είμαστε ανεξάρτητοι ενεργοί πολίτες απ’ όλη την Κρήτη, που συμπορευτήκαμε με ανιδιοτέλεια σε αγώνες προστασίας του κοινού μας πλούτου απ’ τον Κάβο Σίδερο, ως το Ελαφονήσι. Η κίνησή μας ως αυτοδιοικητική παράταξη ισότιμων πολιτών είναι ανεξάρτητη από κόμματα και δεν έχει προνομιακή σχέση με κανένα κόμμα. Στην κίνηση «Μια Κρήτη» όλοι και όλες συμμετέχουν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων ή άλλων συλλογικών φορέων. Όσοι και όσες είναι μέλη κομμάτων αυτοδεσμεύονται να μη προσπαθούν να επιβάλλουν κομματικές αποφάσεις στην παράταξη. Η «Μια Κρήτη» φιλοδοξεί να προκαλέσει τα κόμματα να αποκτήσουν αυτοδιοικητικό λόγο. Τυχόν υποστήριξή της από κόμματα δεν αναιρεί την ανεξαρτησία της ούτε υποκαθιστά την αυτοτέλεια της».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook