Το υπουργεία Υποδομών – Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συνεχίζουν να ρυθμίζουν τα τιμολόγια του νερού στις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες βαίνουν προς αποκρατικοποίηση, και δεν θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή υδάτων.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφα του υπουργείου Υποδομών που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Νίκου Σηφουνάκη, Χρήστου Γκόκα και Θάνου Μωραϊτη, καθώς και σε άλλη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Βασίλειου Καπερνάρου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, «η δημιουργία μίας ακόμη ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, αρμόδιας για θέματα υδάτων, δεν θα συμβάλλει θετικά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς θα ενίσχυε την πολυαρχία στον τομέα και θα προκαλούσε νέες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και νέες οικονομικές απαιτήσεις».

Έτσι, αποφασίστηκε η ρύθμιση των προς ιδιωτικοποίηση εταιριών να ενσωματωθεί στις αρμοδιότητες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, μία σειρά από αρμοδιότητες, όπως η εποπτεία των «παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης» θα παραμείνουν στο υπουργείο Υποδομών, «αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των αρμόδιων διευθύνσεών τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή» αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και συμπληρώνει ότι με τις νέες ρυθμίσεις, που προωθούν τα δύο υπουργεία, «προβλέπεται ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα ασκεί την στρατηγική πολιτική στο σύνολο των χρήσεων του νερού, συνεπικουρούμενη στην άσκηση της τεχνικής εποπτείας και στον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής από τους αρμόδιους, ανά χρήση νερού, οργανισμούς».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί παρελθόν η πρόβλεψη για δημιουργία ρυθμιστικής αρχής υδάτων, καθώς τα δύο υπουργεία προτίμησαν να διατηρήσουν τον έλεγχο των εταιριών ύδρευσης εντός των κόλπων των υπηρεσιών τους.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη διακρίνουν και μία μικρή νίκη στα σημεία για το υπουργείο Υποδομών, καθώς τόσο τα ύδατα όσο και οι αυτοκινητόδρομοι δεν θα ρυθμίζονται από ανεξάρτητες αρχές, κλείνοντας, έτσι, μία υπόθεση που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Πάντως, για να προχωρήσουν οι εν λόγω αποκρατικοποιήσεις, που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα πρέπει να δοθεί παράταση στις συμβάσεις παραχώρησης των δύο εταιριών με το δημόσιο για την αποκλειστική χρήση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, χάριν της εξεύρεσης επενδυτών, καθώς η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019, ενώ της ΕΥΑΘ το 2031.

tovima.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός όρος της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των υδάτων, η οποία θα έχει διάρκεια 50 ετών, θα είναι η σταθερή ανανέωση του δικτύου της εταιρίας, ούτως ώστε με την λήξη της παραχώρησης να έχει ανακαινιστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook