Μετά από περιπέτεια τριών μηνών, το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του αργεντινικού πολεμικού ναυτικού Libertad που είχε πιαστεί «αιχμάλωτο» στη Γκάνα για τη χρεοκοπία του 2001, επέστρεψε στην Αργεντινή υπό πυροτεχήματα και εορτασμούς.

Το Libertad είχε «κολλήσει» στην Γκάνα, όταν hedge fund ζήτησε την κατάσχεσή του για αποπληρωμή ζημιών του από τις επενδύσεις του σε ομόλογα της χώρας.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό fund, NML Capital, το οποίο εκτιμά ότι η Αργεντινή τού οφείλει 370 εκατ. δολάρια από παλαιότερο ομόλογο.

Έτσι μόλις έμαθε ότι το συγκεκριμένο πλοίο-περιουσιακό στοιχείο θα βρισκόταν εκτός της αργεντινής επικράτειας, κατέθεσε αίτηση στη δικαιοσύνη της αφρικανικής χώρας προκειμένου να μπλοκάρει τον απόπλου έναντι -αρχικά- του ποσού των 20 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν πίσω στην Αργεντινή το πλήρωμα, συνολικά 300 άτομα. Σημειώνεται ότι μεταξύ του πληρώματος ήταν και αξιωματικοί του Ναυτικού άλλων χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Τελικά το πλήρωμα επέστρεψε στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής προσέφυγε στα Ηνωμένα Έθνη, όπου δικαιώθηκε. Έτσι το πλοίο απελευθερώθηκε.

Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες υποδέχτηκε η ίδια το σκάφος και μίλησε για νίκη της χώρας «απέναντι στα κερδοσκοπικά αρπαχτικά» και επικράτηση επί του «αναρχοκαπιταλισμού».

«Θα συνεχίσουμε τη μάχη, γιατί κανείς δεν θα πάρει τίποτε από την Αργεντινή με εκβιασμούς» είπε η Φερνάντες, αφού το πλοίο είχε μπει στο λιμάνι της Μαρ δελ Πλάτα υπό πυροτεχνήματα και θριαμβευτικές πτήσεις μαχητικών σε σχηματισμό.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook