Εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όχι μόνο για την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών, αλλά και για την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των εταίρων της.

Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται με την ψήφισή του, το βράδυ.

«Κάθε ευρώ από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που επιδιώκουμε, είναι ένα ευρώ που σώζουμε από τους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. Και αυτό το θεωρώ και θα συνεχίσω να το θεωρώ σημαντική επιτυχία» ανέφερε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας την Ολομέλεια του Σώματος να υπερψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ως «πρώτο βήμα για μία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης «στερούνται εναλλακτικών προτάσεων». «Ψελλίζουν περίεργα πράγματα που δεν στέκουν ούτε για πρωτοετείς φοιτητές και μας δίνουν παραδείγματα χωρών που παραπέμπουν σε άμεση χρεοκοπία», παρατήρησε.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, τονίζοντας πως κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».

Παρέπεμψε, επίσης εκ νέου στην άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2013 για την προώθηση του εθνικού φορολογικού σχεδίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, βασικός στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα είναι να καταστήσει μεσομακροπρόθεσμα τις ΔΥΟ, κυρίως, ελεγκτικά κέντρα.

Όπως ανέφερε, ακρογωνιαίος λίθος του νέου φορολογικού συστήματος θα είναι η θέσπιση και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων.

Παράλληλα, εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών.

Ο κ. Στουρνάρας απέρριψε επίσης τις τροπολογίες που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων με διεύρυνση των επιδομάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης, υπολογίζοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ – ποσόν που δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί με άλλον τρόπο.

Στα 15,908 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 16,312 δισεκατομμυρίων, διαμορφώθηκε στο μεταξύ το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 2012, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ επίτευξη του στόχου σημειώθηκε και στον τομέα του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο ανήλθε στα 3,684 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) έναντι στόχου 4,577 δισ.

Κάλεσμα προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και το «φιλόδοξο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Αθήνας απηύθυνε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο ομιλίας που παραχώρησε στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό, οι δικηγόροι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική αποχή.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook