Εξαιρετικά επιτυχή συναλλαγή για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους, μιλώντας το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η διαδικασία χαιρετίστηκε ως επιτυχής από το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ όσο και από υπερεθνικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (IIF) και τη Χρηματοοικονομική Κοινότητα.

Εκθέτοντας του λόγους, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

Αγοράστηκε χρέος ύψους 31,9 δισ. ευρώ (επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση χρέους 21,1 δισ. ευρώ) σε μια μέση τιμή 33,8% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, ώστε το εναπομείναν χρέος να επανέλθει εντός ορίων που το ΔΝΤ είχε ορίσει επαρκή προκειμένου να θεωρήσει το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο. «Χάρη στην επαναγορά το ΔΝΤ συνέχιση χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της επαναγοράς διαφύλαξε τα αποθεματικά των ταμείων και περίπου διπλασίασε την παρούσα αξία των ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες ομολογιούχους ύστερα από το PSI.

Η απόδοση των εναπομεινάντων ελληνικών ομολόγων έπεσε από το 15 - 17% προ επαναγοράς σε 9-10% τώρα φέρνοντας πλησιέστερα τον χρόνο επιστροφής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και καθιστώντας τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ελκυστικότερες είτε με τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων, είτε με την μορφή απευθείας επενδύσεων.

Η ταχύτητα, η ακρίβεια και ο επαγγελματισμός με τον οποίο διαπράχθηκε η συναλλαγή και το επιτυχές της αποτέλεσμα ενίσχυσε την αξιοπιστία της ελληνικής Δημοκρατίας.

Η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής ήταν χαμηλή με όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς. Όπως τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών, «πράγματι το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει. Τελικώς, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9,815,929.12 συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%.

Επίσης το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292,459.53 ευρώ.

 

in.gr