Εάν εκτελείς την άσκηση «πιέσεων» για τους δελτοειδείς μύες όρθιος χρησιμοποιώντας αλτήρες σηκώνεις πολύ λιγότερα κιλά απ’ ότι καθιστός χρησιμοποιώντας μπάρα. Αλλά οι όρθιες πιέσεις με αλτήρες έχουν σαν αποτέλεσμα δυνατότερους και μεγαλύτερους μύες σύμφωνα με Νορβηγούς αθλητικούς επιστήμονες, όπως έγραψαν στο Journal of Strength and Conditioning Research.

Οι Νορβηγοί πήραν 15 νεαρούς αθλητές αντοχής, οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο προπονητική εμπειρία με βάρη τα πέντε χρόνια, για να εκτελέσουν τις πιέσεις (shoulder press) με μπάρα και με αλτήρες, τόσο σε καθιστή θέση όσο και όρθια θέση. Τα αντικείμενα της έρευνας χρησιμοποίησαν το 80% της μέγιστης δύναμης τους. Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι το βάρος το οποίο μπορούσαν να σηκώσουν ήταν μεγαλύτερο όταν ήταν καθιστοί παρά όρθιοι και επίσης μεγαλύτερο όταν χρησιμοποιούσαν μπάρα αντί αλτήρες.
\"\"

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο δυσκολότερος τρόπος για να εκτελέσει κανείς πιέσεις ώμων είναι με αλτήρες από όρθια θέση. Προχωρώντας τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές με αυτό τον τρόπο εκτέλεσης βρήκαν ότι υπήρχε μεγαλύτερη δραστηριότητα στους περισσότερους μύες της άρθρωσης του ώμου. Τα παρακάτω σχήματα δείχνουν τη δραστηριότητα στο πίσω μέρος, στη μέση και τους εμπρόσθιους μύες της περιοχής, αντίστοιχα:
\"\"
\"\"
\"\"

Οι Νορβηγοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί η σταθερότητα, όταν στέκεσαι όρθιος αντί να κάθεσαι και ότι είναι πιο δύσκολο να κρατήσεις τους αλτήρες σταθερούς από ό, τι να σταθεροποιήσεις την μπάρα. Έτσι αυτό όχι μόνο κάνει την άσκηση πιο δύσκολη αλλά και πιο αποτελεσματική.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η εκδοχή της εκτέλεσης πιέσων ώμων είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα για τους αθλητές αντοχής που αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό στην περιοχή. Με σχετικά χαμηλό βάρος αυτοί οι αθλητές μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη των δελτοειδών.

Λιονάκης Γεώργιος,

Απόφοιτος της σχολής fitness, GR.A.F.T.S. Hellas στον τομέα του personal training

Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόφοιτος της «Σύγχρονης Ναυτικής Εκπαίδευσης ΑΕ» ως επόπτης ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook