Παράνομο κύκλωμα εισαγωγής και διάθεσης κουτσομούρας και άλλων «μικρών» ψαριών από την Τουρκία κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006 που απαγορεύει την αλίευση και εμπορία μικρών ψαριών, εντοπίστηκε στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕ», μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε το τελευταίο διάστημα


Επίσημη ενημέρωση ακόμη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας δεν υπάρχει, όμως οι πληροφορίες της «ΝΕ» είναι αδιάσειστες και αδιαμφισβήτητες και αποδεικνύουν ότι το σύστημα ελέγχου των ψαριών «πάσχει» από κάθε άποψη.

Είναι γεγονός ότι στο τελωνείο των Κήπων έλεγχοι δε γίνονται εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικών και λιμενικών αρχών, γιατί στην περίπτωση που οι έλεγχοι γίνονταν εξονυχιστικά, τα ψάρια δε θα κατέληγαν στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας και από εκεί στους πάγκους των ιχθυοπωλείων και το τραπέζι των καταναλωτών.

Το σύστημα ελέγχου όμως είναι προβληματικό και στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, εκεί όπου η απουσία του Νομοκτηνιάτρου είναι αισθητή, κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε γίνεται η παραλαβή των ψαριών. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο έλεγχοι έγιναν τα ξημερώματα.


Ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 18.02.2011, στις 03:30, και η ποσότητα κουτσομούρας τουρκικής προέλευσης που εντοπίστηκε ήταν μικρή, αφού βρέθηκαν μόνον 32 κιλά.

Στον δεύτερο έλεγχο όμως που έγινε στις 28.03, εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα παράνομων αλιευμάτων και συγκεκριμένα 126 συσκευασίες από φελιζόλ που περιείχαν 765 κιλά κουτσομούρας!

Και στις δύο περιπτώσεις τα αλιεύματα κατασχέθηκαν, ενώ εμπλέκονται Έλληνες και Τούρκοι. Οι Έλληνες εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, ενώ οι Τούρκοι είναι εισαγωγείς ψαριών.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από το λιμεναρχείο Καβάλας αλλά και τη θέση που θα πάρει για το θέμα η Διεύθυνση της Ιχθυόσκαλας.

neaegnatia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook