Οι συνομιλίες της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για την αναχρηματοδότηση των τεράστιων ποσών που κατευθύνθηκαν μέσω υποσχετικών στις προβληματικές τράπεζες βρίσκονται \”σε προχωρημένο στάδιο\”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Eamon Gilmore.

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE Radio ο Gilmore σημείωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει την πολιτική υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε ένα \”καλό αποτέλεσμα\” για την Ιρλανδία.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ελπίζει ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ιρλανδία για τους επόμενους έξι μήνες θα βοηθήσει να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου χρέους που προκλήθηκε από τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος κατά τη διάρκεια της βαθιάς τραπεζικής κρίσης που γνώρισε η χώρα.

Η ιρλανδική κυβέρνηση προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να πείσει την ΕΚΤ να της επιτρέψει να αναπρογραμματίσει ή αναχρηματοδοτήσει περίπου 32 δισ. ευρώ ($41,9 δισ.) τα οποία η Ιρλανδία διοχέτευσε στις προβληματικές τράπεζες, Anglo Irish Bank Corp. και Irish Nationwide Building Society. Οι δύο τράπεζες σήμερα έχουν μετονομαστεί σε Irish Bank Resolution Corp.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει κάποια συμφωνία πριν τα τέλη του Μαρτίου όταν θα πρέπει να πληρώσει την επόμενη δόση από τις υποσχετικές.

Επιδιώκει επίσης να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές να της επιτρέψουν να αναχρηματοδοτήσει και άλλα δάνεια που συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook