«Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελαιόλαδο, ως ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν της ελληνικής γεωργίας και της κρητικής παραγωγής και, ως ένα εθνικό προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας, άριστης ποιότητας και μεγάλης οικονομικής σημασίας για τη χώρα». Αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Κουτσούκος σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή με αφορμή την υποβολή σχετικής ερώτησης από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ελευθέριο Αυγενάκη.

Ο υφυπουργός, σημειώνει ότι η πρόταση διαμόρφωσης ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης, είναι μια από τις προτάσεις που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του καλαθιού των γεωργικών προϊόντων της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι «εδώ και τρεις μήνες άλλοι φορείς έχουν ταχθεί υπέρ και άλλοι κατά».

Όπως εξάλλου διευκρινίζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση του καλαθιού των προϊόντων της Κρήτης, θα την έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο του νησιού. Μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου θα συζητηθεί εξονυχιστικά και η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου.

«Την οριστική απόφαση θα λάβουν, θα διαμορφώσουν και θα υλοποιήσουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι αρμόδιοι φορείς και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης», αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Στην ερώτησή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ελευθέριος Αυγενάκης, επισήμαινε ότι «η συνένωση των δυνάμεων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης σε έναν ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης, θα ενισχύσει τη δυνατότητα διάχυσης του προϊόντος στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, ενώ θα τονώσει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές διάθεσης. Επιπλέον θα μπορεί να αναλάβει την ενιαία τυποποίηση σε όλη την Κρήτη κάτω από μια ενιαία ετικέτα κοινής αναδοχής, που δεν θα αποκλείει όμως τα διάφορα τυπωνύμια παραγωγής (ποικιλίες)».

Ο κ Αυγενάκης στην ερωτησή του αναφέρει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας καλλιεργούνται 130.000.000 ελαιόδεντρα με ετήσια παραγωγή περί τους 250 έως 300 χιλιάδες τόνους. Στην Κρήτη καλλιεργούνται 30 εκατομμύρια ελαιόδεντρα περίπου και παράγονται 100 έως 120 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου.

Σήμερα το μισό του συνόλου του εξαγόμενου ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου, υπογραμμιζει ο κ Αυγενάκης, προέρχεται από την Κρήτη, η οποία ως περιφερειακός πόλος εξαγωγικής ανάπτυξης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας. Ενώ όμως οι εξαγωγές στο τυποποιημένο επώνυμο Κρητικό ελαιόλαδο αυξάνονται συνεχώς, δεν παίρνουν τελικά το πραγματικό μερίδιο της αγοράς που τους αναλογεί, επισημαίνει ο βουλευτής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook