Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει μέχρι σήμερα: θα κάνει κρύο, δηλαδή περίπου 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Το 1841, ο πρόεδρος Γουίλιαμ Χάρισον επέμενε να ολοκληρώσει την ιδιαίτερα μεγάλη ομιλία για την ορκωμοσία του, χωρίς παλτό και καπέλο σε μια ατμόσφαιρά παγωμένη. Το αποτέλεσμα; έπαθε πνευμονία και πέθανε ένα μήνα αργότερα.

Έκανε τόσο κρύο τον Ιανουάριο του 1985 (-14 βαθμοί Κελσίου) που ο Ρόναλντ Ρίγκαν εκφώνησε το λόγο του στο θόλο του Καπιτωλίου, αποκλείοντας 140.000 προσκεκλημένους από την τελετή.

Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου είναι μια ιερή διαδικασία και η ημερομηνία της -20 Ιανουαρίου- ορίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο είναι επίσης σαφές ότι η θητεία του προέδρου αρχίζει το μεσημέρι της ημέρας εκείνης.

Φέτος, η 20ή Ιανουαρίου είναι Κυριακή και η τελετή μεταφέρεται την επομένη που είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί ιδιωτικά στις 20 του μήνα από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1789. Όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον, το 1800, οι περισσότεροι πρόεδροι ορκίζονταν στο Καπιτώλιο ή έξω από αυτό.

Όμως το σημερινό σημείο, στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου απέναντι στο μήκους δύο χιλιομέτρων «Μολ» είναι πιο εντυπωσιακό και το επιλέγουν όλοι οι πρόεδροι από τον Ρίγκαν και μετά.

Μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα ετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες για να υποδεχτεί 1.600 αξιωματούχους -τα μέλη του Κογκρέσου, της κυβέρνησης, τους ανώτατους δικαστές και στρατιωτικούς, τους κυβερνήτες των πολιτειών και το διπλωματικό σώμα.

Το 2009, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Η ομιλία του Ομπάμα διήρκεσε 20 λεπτά και η τελετή συνολικά μια ώρα.

Φέτος, τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών θα τραγουδήσει η Μπιγιονσέ.

Αμέσως μετά την τελετή, θα παρατεθεί δείπνο στο Καπιτώλιο για τους βουλευτές και γερουσιαστές, την κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους προσκεκλημένους του προέδρου, ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι.

Η οικογένεια Ομπάμα θα κατευθυνθεί με λιμουζίνα στον Λευκό Οίκο, διασχίζοντας 2,7 χιλιόμετρα στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, τη μεγαλύτερη της Ουάσινγκτον.

Το βράδυ ο πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ θα παραστούν σε δύο επίσημους χορούς, έναν για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και έναν άλλο, ανοικτό στο κοινό, στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσινγκτον.

in.gr