Προειδοποίηση πως ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός «νομισματικού πολέμου» απηύθυνε σήμερα η Ρωσία, δια στόματος του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, στον απόηχο δηλώσεων του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πως η απότομη ισχυροποίηση του ευρώ σε βάρος του δολαρίου δημιουργεί κινδύνους για την ακόμα αδύναμη οικονομία της νομισματικής ένωσης.

«Η Ιαπωνία αποδυναμώνει το γιέν και άλλες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν [το παράδειγμά της]», προσέθεσε ο κ. Ουλιουκάγιεφ, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης που έλαβε χώρα στη Μόσχα.

Η υποτίμηση ενός νομίσματος είναι μία παραδοσιακή νομισματική και οικονομική πολιτική, καθώς καθιστά τα εξαγώγιμα προϊόντα μίας χώρας φθηνότερα σε σχέση με ανταγωνιστικά αγαθά, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελκυστικότητά τους.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αποκάλυψε πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 10,3 τρισεκατομμυρίων γιέν (116 δισ. δολάρια), με σκοπό την τόνωση της οικονομίας. Η εν λόγω κίνηση αναμένεται να ασκήσει αυξητική στον πληθωρισμό και να αποδυναμώσει το ιαπωνικό νόμισμα.

Το γιέν έχει υποχωρήσει κατά 11% σε σχέση με το δολάριο από τον Δεκέμβριο, «αιωρούμενο» στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παραπονέθηκε για την «επικίνδυνα υψηλή» ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, απηχώντας παραπλήσια σχόλια που έχουν εκφράσει αξιωματούχοι σε Νορβηγία και Σουηδία.

Οι νομισματικές συγκρούσεις πιθανότατα θα τεθούν επί τάπητος κατά την επερχόμενη σύνοδο του G-20, που θα λάβει χώρα στη Μόσχα τον Φεβρουάριο. Η ίδια ομάδα των 20 πλουσιότερων, μόλις πριν από τρεις μήνες, είχε δεσμευθεί να «απέχει από την ανταγωνιστική υποτίμηση νομισμάτων».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook