Η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

«Βρισκόμαστε σε μια τεράστια κρίση, δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας (…) Αν και πάμε καλύτερα, «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στις πιέσεις που της ασκούνται για να βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις, μέσα σε ένα έτος που θα αποβεί κρίσιμο για να αποφύγει τη χρεοκοπία» τονίζει.

«Με φοβίζει η μεγάλη πίεση που ασκείται για χαλάρωση του προγράμματος από την κοινωνία, από τα μέσα (ενημέρωσης) και τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Πρέπει να αντέξουμε» τονίζει.

Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι ο πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή και αλληλεγγύη για ακόμη ένα χρόνο, διευκρινίζοντας ότι το 2013 θα είναι το έτος εκείνο το οποίο θα χαρακτηρίσει κατά πόσο έχουμε αποφύγει εντελώς τον κίνδυνο.

Διευκρινίζει, πάντως, πως υπάρχουν σημάδια ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και τρία χρόνια με τις καταθέσεις να αρχίζουν να επιστρέφουν στις τράπεζες, τις τιμές των κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν και τον προϋπολογισμό να κλείνει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ – αποτέλεσμα καλύτερο των προβλέψεων της τρόικας, παρά την παρατεταμένη βαθιά ύφεση.

«Αυτό που μετράει είναι το πρωτογενές (έλλειμμα). Με το πρωτογενές πια κρινόμαστε… Η τρόικα έχει βάλει μηδέν. Εμείς θεωρούμε ότι θα πάμε κάπως καλύτερα», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας. «Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο το χρέος μας.»

Ο υπουργός Οικονομικών αποκλείει, πάντως, οποιαδήποτε νέα μείωση χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο. Δηλώνει ακόμα ότι δεν έχει γίνει απολύτως καμία συζήτηση με τους εταίρους για περικοπή του χρέους στην κατοχή των επίσημων, κρατικών δανειστών (OSI).

Αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ο κ. Στουρνάρας αναγνωρίζει ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο για να μειωθεί, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας η οποία αναμένεται στα τέλη του 2013.

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά επίσης ότι η χώρα θα πετύχει τον φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. όπως σημείωσε, το ενδιαφέρον για τις κρατικές επιχειρήσεις προς πώληση, ιδιαίτερα τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ, έρχεται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα.

Σημειώνει ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βαίνει προς ολοκλήρωση μετά από κύμα συγχωνεύσεων και ίσως να μη χρειαστούν όλα τα 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο γι\’ αυτόν το σκοπό.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook