Την εκτίμηση οτι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρω έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά, διατύπωσε η Κριστίν Λαγκαρντ στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη της στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελα.

Επισήμανε ωστόσο οτι η απόφαση γι\’ αυτό βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού λαού και των Ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενη στη δραματική μείωση του χρέους της χώρας, την οποία επιθυμούσε το ΔΝΤ στο πρόσφατο Eurogroup, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό οτι οι εταίροι θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Απέφυγε να απαντήσει αν θα έπρεπε να υπάρξει από την αρχή μία μείωση χρέους.

Παραδέχθηκε οτι έχουν γίνει λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, καθώς υποτιμήθηκε το μέγεθος του ελλείμματος. Επισήμανε ωστόσο οτι η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν ήταν αναμενόμενη την περίοδο που σχεδιαζόταν το πρώτο πρόγραμμα.

Έθεσε ως προτεραιότητες για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, την εφαρμογή του πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Εκτίμησε οτι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει στις αγορές πριν το 2016.

Τέλος χαρακτήρισε τεράστιο επίτευγμα τη δημοσιονομική εξυγίανση του ελλείμματος κατά 9 μονάδες, ενώ τονισε οτι να εφαρμοσθούν όσα έχει υποσχεθεί η Ελληνική κυβέρνηση, τότε υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ.

Αναφερόμενη στην περίφημη υπόθεση της λίστας δήλωσε ότι «ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανα ότι έπρεπε να κάνω όταν μου ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να τον βοηθήσω με την συλλογή φορολογικών εσόδων και τον αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί το θέμα έχει αναχθεί πραγματικά σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό που εγώ και το ΔΝΤ θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύει καλά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, να είναι συμπαγής, ασφαλής και αποφασιστικός και να έχει την πλήρη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πατάξει την φοροδιαφυγή σύμφωνα με τους στόχους. Βλέποντας τα νούμερα στο τέλος του Νοεμβρίου 2012 ο στόχος δεν έχει πιαστεί και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να σιγουρευτούμε ότι θα έρθουν τα έσοδα».

Απαντώντας στο αν είχε βάλει κάποιους όρους όταν έδωσε την λίστα σε σχέση με την μυστικότητα γύρω από το ζήτημα, είπε ότι ούτε θυμάται κάτι τέτοιο, ούτε θα ήθελε να το σχολιάσει.

Σχολιάζοντας τις παλαιότερες δηλώσεις της ότι συμπονά περισσότερο τα παιδιά της Υποσαχάριας Αφρικής από τους Έλληνες, είπε ότι γνωρίζει πως ο Ελληνικός λαός κατά κύριο λόγο έχει συμφωνήσει σε τεράστιες θυσίες και κάποιοι Έλληνες υφίστανται τεράστια κακουχία, αλλά «όταν ερωτώμαι τι σκέφτομαι το πρωί όταν ξυπνώ, σκέφτομαι αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σκέφτομαι αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα. Είμαι μητέρα και σκέφτομαι τα παιδιά και σκέφτομαι αυτά τα παιδιά που δεν έχουν να φάνε. Οπότε μόλις είχα γυρίσει από το Νίγηρα όταν μου πήραν την συνέντευξη από τον Guardian».

Τέλος, αναφερόμενη στους Έλληνες πολίτες, σημειώνει ότι έχουν την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. «Έχουμε πια δεσμευθεί ξανά σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα τους έλεγα ότι ζουν σε μία Δημοκρατία όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει καθαρά και αποφασιστικά να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, να εξασφαλίσει την επιστροφή της ανάπτυξης, την αύξηση των εισαγωγών και κατά συνέπεια την δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα έλεγα ότι είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή που περνούν αλλά ότι αν αυτά εφαρμοστούν όπως έχει υποσχεθεί η Ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνικές αρχές κάτω από το βλέμμα του Ελληνικού λαού, τότε υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ».

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook