Σφοδρή επίθεση κατά του βρετανού πρωθυπουργού Cameron εξαπέλυσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Verhofstadt, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ και ισχυριζόμενος ότι μια Ευρώπη «à la carte» θα αποτελούσε καταστροφή.

«Διακρίνω μεγάλη σύγχυση πέρα από το Κανάλι (της Μάγχης), όχι λόγω της παραδοσιακής ομίχλης, αλλά επειδή ο κ. Cameron δυσκολεύεται να συμφωνήσει με τον εαυτό του σχετικά με το περιεχόμενο. Χθες απλά επιβεβαίωσε την ημερομηνία και την τοποθεσία για την ιστορική του ομιλία», τόνισε ειρωνικά ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Guy Verhofstadt, αναφερόμενος στην ομιλία του Cameron για το μέλλον της χώρας του στην ΕΕ που αποφασίστηκε για τις 18 Ιανουαρίου στο Άμστερνταμ.

Η «Σιδηρά Κυρία» πιο φιλοευρωπαία από τον Cameron

Ο βέλγος ευρωβουλευτής έκανε παραλληλισμό της ομιλίας του βρετανού πρωθυπουργού στο Άμστερνταμ την Παρασκευή (18 Ιανουαρίου), με την ομιλία της Margaret Thatcher στο Μπριζ το 1988, λέγοντας ότι η τελευταία ήταν πιο «φιλοευρωπαία» από το σύγχρονο βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών.

«Είχε πει ότι πρέπει να κάνουμε πιο πολλά μαζί και όχι λιγότερα όπως φαίνεται να ισχυρίζεται ο Cameron», υπογράμμισε.

Καμία επαναδιαπραγμάτευση «με κανέναν»

«Δεν υπάρχει το ζήτημα της μεμονωμένης επαναδιαπραγμάτευσης ενός κράτους μέλους για τους όρους της συμμετοχής [στην ΕΕ]. Όχι για την Βρετανία. Όχι για κανένα άλλο κράτος μέλος. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ΕΕ, όχι μια Ευρώπη \’à la carte\’ με εξαιρέσεις […] εκπτώσεις, παρεκκλίσεις. Τέτοιες διαιρέσεις σκοτώνουν την Ένωση καθώς δεν υπάρχει πια ενότητα», είπε. «Ακόμη, μια Ευρώπη \’à la carte\’ θα καταστρέψει την ενιαία αγορά.

Πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση Λονδίνου-Βρυξελλών θα οδηγούσε σε μια αδύναμη ένωση και θα συνιστούσε «αυτοκτονία» για την Βρετανία και τις εξαγωγές της.

«Ο David Cameron πρέπει να είναι ειλικρινής με τον βρετανικό λαό και τους ευρωπαίους εταίρους του. Επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει είτε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ή τέλος της ενιαίας αγοράς και της ΕΕ. Και αυτό σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των βρετανών. Θα οδηγούσε σε μια αδύναμη ένωση όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, όπου πληρώνουν αλλά δεν έχουν λόγο. Θα αποτελούσε αυτοκτονία για μια χώρα της οποίας το 53% των εξαγωγών πάνε στην ΕΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη θα χρειαστεί νέα βασική νομοθεσία που θα βασίζεται σε μια νέα Συνθήκη. Το αργότερο μέχρι το 2015 […] με την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να βγει από τη νέα Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ιστορικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973. Ο πρωθυπουργός David Cameron είναι αντιμέτωπος με αυξανόμενα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει την επανεκλογή του.

Μιλώντας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου που διασφαλίστηκε το πρώτο μέρος της τραπεζικής ένωσης, ο Cameron υποβάθμισε τους φόβους ότι το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στο περιθώριο μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, καθώς τα μέλη της ευρωζώνης οικοδομούν έναν ακόμη ισχυρότερο πυρήνα.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook