Καθόλου καθησυχαστική δεν είναι δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία το 53% των πιλότων δηλώνει ότι έχει κοιμηθεί εν πτήσει.

Στην έρευνα αυτή που διεξήχθη στην Πορτογαλία εννέα στους δέκα πιλότους αεροσκαφών είπαν ότι λόγω κούρασης έχουν κάνει λάθη μέσα στο πιλοτήριο, ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι λίγο παραπάνω από τους μισούς (53%) παραδέχονται ότι έχουν πάρει έναν υπνάκο ατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Βέβαια, τα αεροπλάνα έχουν αυτόματο πιλότο και πολύ εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα, ωστόσο, στο εγχειρίδιο του πιλότου μάλλον το απαγορεύει.

Ο Νίνιο Κεϊρός, εκπρόσωπος του σωματείου των πιλότων, έκανε λόγο για «ανησυχητικό φαινόμενο». Σημείωσε ότι τυχόν λάθη των πιλότων μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού στα αεροσκάφη εκτός του κυβερνήτη υπάρχει πάντα και συγκυβερνήτης. Σε συνδυασμό όμως με άλλους παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα.

Ο Κεϊρός εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τροποποίηση των κανονισμών που αφορά την κούραση των πιλότων και συζητάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποχρεώσει τους πιλότους να εργάζονται για ακόμη περισσότερες ώρες απ' ότι σήμερα.


iefimerida.gr