Την Οικονομική Συμφωνία Παγκοσμίου Εμπορίου (AECG) για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές ενδέχεται να υπογράψουν τον επόμενο μήνα ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σύμφωνα με δηλώσεις του πρεσβευτή της Γερμανίας Βέρνερ Βεντ που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα National Post.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Οτάβα επιβεβαιώνουν εξάλλου πως η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να γίνει εντός εβδομάδων, προσθέτοντας όμως πως δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη πλήρως τα περισσότερα σημεία της AECG.

Η συμφωνία, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από τον Μάιο του 2009 και η οποία προορίζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2012, προβλέπει την κατάργηση των τελωνειακών δασμών για το 98% των ευρωπαϊκών προϊόντων, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί από 3 έως 5% η τιμή σε πολλά καταναλωτικά αγαθά. Χάρις στη συγκεκριμένη συμφωνία, οι καναδικές αρχές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, που αντιπροσωπεύει 500 εκατ. καταναλωτές σε 27 χώρες.

Η ΕΕ αξιώνει οι εταιρείες της να μπορούν να συμμετέχουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορές σε κατασκευαστικά έργα και υπηρεσίες στον Καναδά, ανταγωνισμός που όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ορισμένες καναδικές εταιρείες στις μεγάλες πόλεις του Οντάριο, όπως το Τορόντο, το Μισισάουγκα και το Χάμιλτον, εκτιμά ωστόσο η εφημερίδα.

Το 2011, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Καναδά κι Ευρώπης έφθασε τα 92,1 δισεκ. δολάρια, κατά 9,7 δισεκ. αυξημένο σε σχέση με το 2010.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook