Συνέρχονται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια σύνοδο κατά την οποία δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το κυπριακό αίτημα οικονομικής στήριξης, καθώς δεν οριστικοποιήθηκε το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παρά την εντύπωση που υπήρχε, τελικά το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

 Καθώς συνεχίζεται η ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστηκε η Pimco για να καταλήξει στο τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσος Σιαρλή αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομόλογούς του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ), ενώ σχετική ενημέρωση θα γίνει και από πλευράς της τρόικα.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί πιέσεις κυρίως από πλευράς Γερμανίας, καθώς και από άλλες χώρες, που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της αναφορικά με τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο και για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ο κ. Σιαρλή προσέρχεται στην σημερινή σύνοδο στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει προσδιορίσει το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η Σύνοδος του Eurogroup, που αρχίζει στις 5 τοπική ώρα, πραγματοποιείται στον απόηχο δηλώσεων υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, την περασμένη Παρασκευή, ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης.

Είναι αμφίβολο, αν το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν ότι το κρίσιμο ζήτημα θα μείνει να το διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις προεδρικές εκλογές. Οι σχετικές αποφάσεις τοποθετούνται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Εξάλλου, καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου εν μέσω εντεινόμενων διαφωνιών για τον τρόπο μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και έχουν μιλήσει στην εφημερίδα εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στη διάσωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα δοκίμαζε στο έπακρο τη δυνατότητα της Λευκωσίας να χρηματοδοτήσει τις κυβερνητικές και τραπεζικές της ανάγκες. Την ίδια στιγμή πάντως σημειώνεται ότι οι φόβοι να ξεμείνει η Κύπρος από ρευστό έχουν περιοριστεί μετά τη χρήση αποθεματικής ρευστότητας και την επίδειξη προθυμίας από τη Ρωσία να καθυστερήσει η αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δημοσίως οι Κύπριοι ηγέτες αποδίδουν την καθυστέρηση στην παρατεταμένη αξιολόγηση από την Pimco, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αναδεικνύονται βαθύτερες έριδες, ακόμα και μεταξύ των διεθνών πιστωτών που απαρτίζουν την τρόικα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε σημαντική διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους πριν συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, η Γερμανία φέρεται να μην είναι επαρκώς ικανοποιημένη με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος που επιμένει να καταγγέλλει το Βερολίνο.

Επιπλέον, όπως προσθέτει η εφημερίδα, ηγέτες της ΕΕ και «ιδίως η Άγκελα Μέρκελ» φέρονται να μην θεωρούν πια το Δημήτρη Χριστόφια ως αξιόπιστο συνομιλητή. Έχουν αποφασίσει λοιπόν να περιμένουν μέχρι μετά τις εκλογές πριν επαναλάβουν τις συνομιλίες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook