Τελικά τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα είναι 13 και όχι 15, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις του προέδρου της Βουλής με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε κατά γράμμα ο κανονισμός της Βουλής και τα όσα προβλέπει σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής. Ειδικότερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ενώ αντιπροσωπεία βουλευτών του κόμματος πήγε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής για το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το θέμα της δυνατότητας του παραπεμπόμενου να υποβάλει ένσταση κατά του πορίσματος της Επιτροπής λόγω μη τήρησης του κανονισμού.

Αναλυτικά, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά ότι η προανακριτική επιτροπή είναι δωδεκαμελής και ότι «ο αριθμός των μελών της Επιτροπής αυξάνεται έτσι, ώστε να εκπροσωπούνται με ένα τουλάχιστον μέλος και κατʼ αναλογία πάντοτε της δύναμης τους όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες». Επομένως, μη σύμφωνη με τον κανονισμό σύνθεση της επιτροπής θα άνοιγε διάπλατα την «πόρτα» στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για αμφισβήτηση του πορίσματος της Επιτροπής με τη δικαιολογία ότι η σύνθεση της δεν είναι σύμφωνη με τον κανονισμό.

Μετά από διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα τελικά αποφασίστηκε εκπροσώπηση των κομμάτων στην προανακριτική επιτροπή, που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της την Τρίτη, να είναι ως εξής : 5 μέλη από την ΝΔ, 3 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1 μέλος από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι την Πέμπτη το βράδυ αμέσως μετά την λήψη της απόφασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο γʼ αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ότι η Επιτροπή θα αποτελείται από 15 μέλη. Επομένως, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη πρέπει να ληφθεί νέα απόφαση για τη 15 μελή σύνθεση της Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή θα εκπροσωπούν η Ζωή Κωσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θόδωρος Δρίτσας, το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπεί ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος, τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.

Από την πλευρά της ΝΔ δεν έχουν κλειδώσει όλα τα ονόματα, ωστόσο επικρατέστερο σενάριο φαίνεται ότι είναι τα μέλη να είναι οι : Χρήστος Μαρκογιαννάκης, του οποίου το όνομα ακούγεται και για την θέση του προέδρου, και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Άδωνη Γεωργιάδη, Κώστα Κουτσογιαννακόπουλου και Λάζαρου Τσαβδαρίδη. Η ΝΔ αναμένεται να δώσει τα ονόματα των βουλευτών που θα την εκπροσωπούν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook