Σε κλίμα οξύτατης έντασης πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η ενημέρωση του Νίκου Δένδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με αιχμή τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια σε τηλεοπτικό δίκτυο και τις υπαινικτικές αναφορές του για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη νομιμότητα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από τον υπουργό «να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να παραιτηθεί».

«Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας. Δεν βρισκόμαστε σε μετάβαση. Έχουμε την ιστορία μας και είναι πολύ γνωστή» είπε ο κ. Λαφαζάνης, για να συνεχίσει:

«Δεν μπορεί να έρχεται εδώ ως αθώα περιστερά. Να παραιτηθεί τώρα αμέσως όταν λέει ότι είμαστε τρομοκράτες. Ο υπουργός Δημόσιας τάξης θα έπρεπε να είναι προσεκτικός και να καταπράυνε το πολιτικό κλίμα χωρίς να εκτοξεύει αστήρικτες κατηγορίες. Δεν μπορεί να παίζει το ρόλο προβοκάτορα σε βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Δικαιοσύνης. Αυτοί οι ρόλοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.»

Ο κ. Δένδιας απάντησε: «Με κατηγόρησε ότι λειτουργώ ως προβοκάτορας εναντίον της Δικαιοσύνης επειδή μίλησα για εθελοτυφλία έναντι στην τρομοκρατία. Επιμένω. Το ερώτημα είναι αν έχει κανείς το δικαίωμα να ασκεί κριτική στη Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως όχι, την ίδια ώρα όμως υπάρχουν σωρεία ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ που σχολιάζουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όπως για την υπόθεση ζαρντινιέρας που εξέδωσε απρεπέστατες ανακοινώσεις για την Δικαιοσύνη.»

Τόνισε ότι νιώθει βαθύτατα προσβεβλημένος από τον χαρακτηρισμό «προβοκάτορας» ενώ επισήμανε:

«Είναι ιδιαιτέρως υβριστικά για εμένα όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες στο indymedia μετείχα σε κάποια οργάνωση ΕΝΕΚ. Εντάχθηκα στην ΝΔ και ουδέποτε εντάχθηκα σε άλλο σχηματισμό. Με υβρίζετε, μην με συκοφαντείτε τουλάχιστον. Είναι συκοφαντική η επίθεση εναντίον μου προερχόμενη από το Indymedia και προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν κάποτε ανήκα σε ναζιστικό μόρφωμα με το όνομα ΕΝΕΚ. Αυτά τα λέει ο κ. Ησυχος. Μην με προσβάλλετε.»

Παρενέβη και ο Στάθης Παναγούλης, όταν ο Π.Λαφαζάνης μέμφθηκε τον υπουργό ότι αρνήθηκε να συναντήσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν του άρεσαν οι απόψεις του.

«Δεν είμαστε εμείς που λέμε στον κ. Παναγούλη όταν σας ζητά συνάντηση για κάτι που αφορά το ρόλο σας \’δεν σας δέχομαι για όσα είπατε στη Βουλή\’. Ποιος είστε εσείς που μιλάτε έτσι σε κάποιον με προσφορά στη δημοκρατία, αλλά και σε οποιονδήποτε συνάδελφο;»

Ο υπουργός απάντησε: «Όποιος ισχυρίζεται ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκτελεστεί ή να έχει την τύχη του Καντάφι από εμένα προσωπική επαφή δεν θα έχει. Ευχαρίστως θα δω τον κ. Παναγούλη προσωπικά όταν θεωρήσει ότι για εκείνη την δήλωση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Θεσμικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου υιοθετεί τα λεχθέντα, είναι ενδιαφέρον και καλώ να καταγραφεί.»

Ο κ. Παναγούλης ισχυρίστηκε ότι εκείνες οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν από «καθεστωτικά» -όπως τα χαρακτήρισε- ΜΜΕ:

«Είπα, εύχομαι να περάσει από Ειδικό Δικαστήριο, αλλά δεν εύχομαι να έχει την τύχη του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λιβύη. Ούτε για αγροφύλακας στο νησί Οθωνοί έξω από Κέρκυρα δεν θα έκανε ο Δένδιας, όχι για υπουργός Δημόσιας Τάξης.»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ συνεχίζονταν οι αντεγκλήσεις με προσωπικές αναφορές ανάμεσα στους Στάθη Παναγούλη και Ανδρέα Ψυχάρη.

Παρέμβαση και από τον Σ.Κεδίκογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

«Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λιντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και οι σκέψεις συγχώνευσης

Νομοθέτημα πραγματικής αναβάθμισης της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από ανοικτή διαδικασία διαλόγου, «ακόμη κι αν είναι χρονοβόρα», προανήγγειλε ο υπουργός.

Εξήγησε ότι θα εξυγιανθεί το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιό της, καθώς οι διατάξεις, που τη διέπουν, σήμερα φτάνουν τις 2.000 και την καθιστούν δυσλειτουργική.

Σχολιάζοντας δε την τοποθέτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γιάννη Πανούση, σχετικά με συγχώνευση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ενώ όταν το πρωτάκουσε του φάνηκε «ξένο», διαπιστώνει ότι έγινε στην Ολλανδία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό.

«Νομίζω ότι και η ελληνική Πολιτεία θα οδηγηθεί σε συγχώνευση των δύο υπουργείων, με τόσες συνέργιες που υπάρχουν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω φτάσει στο επίπεδο να πω τη σκέψη μου, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική ιδέα».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως στην Ελλάδα σήμερα και τα τελευταία χρόνια υφίσταται μείζον θέμα δημόσιας ασφάλειας, το ζήτημα της τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει και το μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο έχει ανατεθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

Δεδομένου πως δεν αρμόζει να χειρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει μια «από-αστυνομικοποιημένη» σύγχρονη πολιτική υπηρεσίας ασύλου και μια πολιτική υπηρεσία πρώτης υποδοχής για έλεγχο των παράνομων μεταναστών ενημέρωσης κ.λπ.

Τόνισε πως απαιτούνται μεγάλες μεταβολές στο υπάρχον οργανόγραμμα, ενώ συνιστά θεσμική ανάγκη να απομονωθεί το υπουργείο από την καθημερινή όσμωση των υπηρεσιών του από υπηρεσίες που υπηρετούν το Αρχηγείο και ο υπουργός να αποκτήσει τον ρόλο του πολιτικού προϊστάμενου.

«Αυτό δεν σημαίνει αύξηση του προσωπικού και πολυπλοκότερο οργανόγραμμα, αντιθέτως σημαίνει μικρότερο οργανόγραμμα και ελαχιστοποίηση προσωπικού» εξήγησε.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook