Σε ύφεση θα παραμείνει η Ευρωζώνη και το 2013, καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση, το οποίο ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στο χειρισμό της κρίσης χρέους.

Σε ό,τι αφορά σε χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους.

Οι πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης «θα πρέπει να στηριχθούν από το κέντρο», μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με την συνέχιση της πορείας προς την τραπεζική ένωση, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το 2014 η Ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση, παρουσιάζοντας ανάπτυξη της τάξεως του 1%.

Το Ταμείο αναθεωρεί παράλληλα προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% - η πρόβλεψη του Οκτωβρίου ήταν 3,6% - και κατά 4,1% το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι «σημαντικοί» κίνδυνοι στις ΗΠΑ και ιδίως στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα αγγίξει εντός του 2013 το 2% και το 2014 το 3%. Παράλληλα, καλεί τη Ουάσινγκτον να αυξήσει «γρήγορα» το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, που έχει ήδη φτάσει στο νόμιμο όριό του, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί εντός του 2013 γύρω στο 8%, όπως και πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία θα έχει ανάπτυξη 1,2%.

skai.gr