Την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει «να πείσει τους Βρετανούς ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την Ένωση». Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων Βρετανών σε δημοσκόπηση των Times απαντά ότι θα ψήφιζε αποχώρηση από την Ένωση εάν το δημοψήφισμα γινόταν σήμερα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε κοινές του δηλώσεις από τη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό, ανέφερε πως είναι «σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα στην οποία έχουμε τις παροχές όπως το ενιαίο νόμισμα, αλλά σε αντάλλαγμα έχουμε επίσης καθήκοντα».

Από την πλευρά του, και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Μ. Πάολο Πόρτας ανέφερε ότι η Λισαβόνα θα επιθυμούσε η Μεγάλη Βρετανία να έχει ενεργό ρόλο ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα θέλαμε ένα Ηνωμένο Βασίλειο με ενεργό ρόλο στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και αποφασισμένη, αυτή την Ευρώπη χρειαζόμαστε, να μην είναι αδύναμη ή διαιρεμένη, να βασίζεται στη συμμετοχή», δήλωσε.

«Ωστόσο, εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε εσωτερικές συζητήσεις χωρών που σεβόμαστε, με τις οποίες μας συνδέουν πολλά», είπε ο Πορτογάλος υπουργός.

«Έξω» θα ψήφιζαν σήμερα οι Βρετανοί, κατά τους Times

Σε δημοσκόπηση των Times που δημοσιεύεται την Παρασκευή, οι Βρετανοί απαντούν ότι θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ εάν το δημοψήφισμα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, γινόταν σήμερα.

Σε αυτή την πρώτη έρευνα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, την Τετάρτη, ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2017, το 40% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου και το 37% θα δήλωναν πρόθυμοι να μείνουν. Το 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι,.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Populus για λογαριασμό της εφημερίδας The Times εκτιμά ότι το 53% των Βρετανών είναι υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έναντι 47% που θέλουν να παραμείνουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook