Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Βραζιλίας μετά την τραγική πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στη Σάντα Μαρία, στο νότιο τμήμα της χώρας, η οποία εξαπλώθηκε αστραπιαία την ώρα που ο χώρος ήταν γεμάτος στοιχίζοντας τη ζωή σε 232 ανθρώπους, κυρίως νεαρής ηλικίας. Ήδη τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν, σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, οι κηδείες των θυμάτων.

Οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως, αλλά φαίνεται ότι το συγκρότημα που έπαιζε το βράδυ του Σαββάτου στη σκηνή του κέντρου άναψε κατά τη διάρκεια της παράστασης κάποιου είδους βεγγαλικό. Η φλόγα όμως έκαψε υλικό μόνωσης στο ταβάνι της σκηνής, το οποιό όχι μόνο άρχισε γρήγορα να γεμίζει το χώρο με καπνό αλλά μετέδωσε πολύ γρήγορα τη φωτιά στον χώρο.

Ο πανικός σε συνδυασμό με την ασφυκτική ατμόσφαιρα λόγω του καπνού έκανε ακόμη δυσκολότερο για τους θαμώνες, ως επί το πλείστον φοιτητές, να βρούν τη μοναδική έξοδο. Tα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν μάλιστα ότι το προσωπικό του μαγαζιού για τα πρώτα λίγα λεπτά εμπόδιζε τη «μαζική έξοδο» των θαμώνων (στα περισσότερα νυκτερινά μαγαζιά στη Βραζιλία, η πληρωμή του λογαριασμού γίνεται εξ ολοκλήρου στο τέλος).

Όπως ανέφερε πάντως ο επιθεωρητής της αστυνομίας Μαρσέλο Αριγκόνι, «τα πράγματα ήταν χαοτικά, και φαίνεται ότι το προσωπικό του μαγαζιού δεν έκανε ό,τι έκανε σκόπιμα, καθώς αρκετά μέλη του έχασαν επίσης τη ζωή τους».

Οι σκηνές που περιγράφουν τόσο οι επιζώντες όσο και οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση είναι μακάβριες. Τα συνεργεία διάσωσης δεν μπορούσαν να μπουν στο μαγαζί επειδή τη στενή είσοδο μπλόκαραν οι σοροί των θυμάτων που είχαν ποδοπατηθεί προσπαθώντας να διαφύγουν.

Κοντινό γυμναστήριο μετατράπηκε σε πρόχειρο νεκροτομείο, όπου είχαν παραταθεί στη σειρά οι σοροί -οι περισσότερες χωρίς εγκαύματα. Στην είσοδο ήταν μαζεμένα τα αντικείμενα των θυμάτων, τα οποία έψαχναν οι συγγενείς ελπίζοντας να μην βρουν κάποια ένδειξη ότι οι δικοί τους ήταν ανάμεσα στους νεκρούς.

Η Βραζιλία ανέβαλε τελετή στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα εν όψει του Μουντιάλ τον επόμενο χρόνο ενώ στην ίδια τη Σάντα Μαρία έχει κηρυχθεί πένθος ενός μήνα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook