Συνολικά 78 αυθαίρετα κτίσματα στη Κρήτη θα έρθουν αντιμέτωπα με… την μπουλντόζα καθώς έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες από το ΥΠΕΚΑ και το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι κατεδαφίσεις συνολικά 3.300 αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο στο στόχαστρο μπαίνουν 1.029 ακίνητα, 996 στην περιοχή της Αττική,άλλα 673 στη Μακεδονία και τη Θράκη, 234 στα νησιά του Αιγαίου, 241 στη Στερεά και τη Θεσσαλία, 78 στην Κρήτη και 54 σε δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Ουσιαστικά μπαίνουν στο στόχαστρο ακίνητα που είναι στον αιγιαλό και σε δασικές περιοχές. Από τα 3.305 συνολικά που μπαίνουν στο στόχαστρο τα 1.200 βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα 2.105 σε αιγιαλό.

Οι λίστες σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” έχουν ήδη καταρτιστεί και θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσαίες για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση.

Το νέο ενιαίο σχέδιο κανόνων προετοιμασίας και ενεργειών για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα δρομολογήθηκε από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτο, σε σύσκεψη που οργανώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2012 στο υπουργείο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, του ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σάκη Κουρουζίδη και των επτά γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Χ. Καλογήρου (Αιγαίου), Δ. Καλογερόπουλου (Αττικής), Η. Θεοδωρίδη (Μακεδονίας-Ηπείρου) Κ. Γερακούδη (Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας), Γ. Δεικτάκη (Κρήτης), Α. Καρούντζου (Μακεδονίας-Θράκης), Μ. Αγγελάκα (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου).

Δεικτάκης: Ο Νόμος θα εφαρμοστεί αμετάκλητα

Στο θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τονίζοντας την βούλησή του να εφαρμοστεί ο Νόμος αμετάκλητα.

Ο κ. Δεικτάκης στις δηλώσεις του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα το οποίο παίρνει όλο και μεγαλύτερη έκταση διότι οι αυθαιρετούχοι πολλαπλασιάζονται. Πολλαπλασιάζονται, περισσότερο σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κτίσματα όπως παραλίες, αιγιαλό, ρέματα κ.λ.π. Πέραν του ότι υπάρχει επικινδυνότητα, υπάρχει και το θέμα των Υπηρεσιών οι οποίες δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση του οποιουδήποτε κτίσματος. Η αρμόδια Υπηρεσία η οποία παίρνει τις αποφάσεις για τις κατεδαφίσεις των παράνομων αυτών κτισμάτων είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η δε αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, και όπως γνωρίζετε, και ο κ. Καρούντζος πάρα πολλά από αυτά τα αυθαίρετα κάνοντας το χρέος του, τα κατεδάφισε».

Όπως επεσήμανε ο κ. Δεικτάκης, «πέραν των κτισμάτων σε αιγιαλό, παραλία και ρέματα, υπάρχει και η άλλη πλευρά των αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία ευρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους και προχωρούν σε πολεοδομικές παραβάσεις οι οποίες πρέπει και αυτές να σταματήσουν. Οι αποφάσεις για αυτά τα κτίσματα παίρνονται από τους αρμόδιους Δήμους και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αναλαμβάνει επίσης την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και προχωράει στις κατεδαφίσεις των κτισμάτων. Το κόστος των κατεδαφίσεων και για τις δύο περιπτώσεις βαρύνει εξ ολοκλήρου το κράτος».

«Θα είμαστε αμείλικτοι προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «διότι ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και οι παράνομες πολεοδομήσεις και τα παράνομα κτίσματα είναι πάρα πολλά, ιδιαίτερα στο Νομό Ηρακλείου. Να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο που τώρα έχουμε φθάσει, ιδιαίτερα στην δυτική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου με χιλιάδες αυθαίρετα. Να προλάβουμε ότι παράνομα πάει να δημιουργηθεί, ο Καλλικράτης άλλωστε αυτά τα προβλέπει. Είμαστε υποχρεωμένοι λόγω της αρμοδιότητας την οποία έχουμε αναλάβει να επιβάλλουμε και τις ποινές και τις κατεδαφίσεις».

Ο κ. Δεικτάκης διευκρίνισε ότι οι κατεδαφίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν ολοκληρωθεί αρκετές. Αναφέρθηκε δε, σε δύο «κραυγαλέες» περιπτώσεις, αυτών στην Ελούντα. Όπου, όπως είπε, « δύο συμπολίτες μας έχουν καταλάβει ένα τμήμα της ακτής, το έχουν πλακοστρώσει και το έχουν κάνει χώρο εκμετάλλευσης για καφενείο, ταβέρνα, κλπ.

Για αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν παρθεί αποφάσεις. Υπάρχει το κονδύλιο της κατεδάφισης, αλλά με απόφαση των δικαστηρίων ανεστάλη με προσωρινή διαταγή η εκτέλεση αυτών των κατεδαφίσεων. Αυτό όμως, όσο και να καθυστερήσει θα πραγματοποιηθεί. Δεν υπάρχει εύνοια για κανέναν. Ο Νόμος θα εφαρμοστεί αμετάκλητα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Τα βήματα που ακολουθούντα αποσκοπούν, όπως δημοσιεύει η \”Ελευθεροτυπία\” σε πλήρη τυποποίηση της διαδικασίας. Τα βήματα είναι:

1. Μεταβιβάστηκε η σχετική αρμοδιότητα με νόμο από τους αιρετούς περιφερειάρχες, στους διορισμένους περιφερειάρχες ώστε να μην υποκύπτουν στις λεγόμενες πιέσεις πολιτικού κόστους.

2. Σε συνεργασία με τις Κτηματικές Υπηρεσίες και τα δασαρχεία ξεκίνησε η καταγραφή των πρώτων 3.305 κατεδαφιστέων αυθαιρέτων και συνεχίζεται σε ενιαία βάση δεδομένων. Στη διάρκεια της καταγραφής συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως το ΑΦΜ του αυθαιρετούντος, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του αυθαιρέτου, η τελεσιδικία κ.ά.

3. Εντοπισμός περιοχών όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυθαιρέτων για οργανωμένες επιχειρήσεις κατεδάφισης. Εγινε με εφαρμογή στατιστικού πακέτου τύπου «spss».

4. Καθορίστηκε «point system» των αυθαιρέτων, δηλαδή ιεράρχηση των κατεδαφίσεων με βάση 9 συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία αφορούν την επιβάρυνση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, το είδος της κατασκευής.

5. Εκτίμηση του κόστους των κατεδαφίσεων αυθαιρέτου με αντικειμενικό προσδιορισμό, ο οποίος γίνεται είτε με τη χρήση των τιμολογίων που ακολουθούνται στα δημόσια έργα (αναλυτικό τιμολόγιο οικοδομικών εργασιών και έργων οδοποιίας) είτε με τη σύνταξη νέων πρωτοκόλλων εργασιών.

6. Διασφάλιση πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έχουν ήδη εγκριθεί για την εφαρμογή του σχεδίου κατεδαφίσεων 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

7. Επί τόπου αυτοψία και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης προβλέπεται για όλα τα αυθαίρετα που μπαίνουν στο στόχαστρο της νέας πανελλαδικής επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ οι κατεδαφίσεις συνδυάζονται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων περιφερειών της χώρας. Ενόψει των κατεδαφίσεων, ασφαλείς πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ως προκαταρκτικές ενέργειες, θα προβλέπει:

* Διακοπή της σύνδεσης των υπό κατεδάφιση κτηρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (φως, νερό, ηλεκτρικό κ.λπ.).

* Ενημέρωση του ιδιοκτήτη να αδειάσει το ακίνητο εντός ρητής προθεσμίας και ακολούθως κινητοποίηση ιδιωτών μεταφορέων, που θα μεταφέρουν τις οικοσκευές, με χρέωση του ιδιοκτήτη της δαπάνης μεταφοράς και αποθήκευσης.

* Ενημέρωση του ιδιοκτήτη εντός ρητής προθεσμίας να κατεδαφίσει ο ίδιος και να διαχειριστεί τα υλικά εκσκαφής και ακολούθως ενεργοποίηση των συνεργείων κατεδάφισης που θα πληρώσει το Δημόσιο, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη να πληρώσει τη σχετική δαπάνη στην Εφορία.

Εν τω μεταξύ, με το μοντέλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άμεσες κατεδαφίσεις συνολικά 1.209 αυθαιρέτων στέλνει μήνυμα το υπουργείο Περιβάλλοντος στις άλλες έξι Αποκεντρωμένες Περιφέρειες να προχωρήσουν το πανελλαδικό σχέδιο κατεδαφίσεων. Εγγραφο-ντοκουμέντο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθορίζει την τυποποιημένη μέθοδο ως εξής:

α) Συμπλήρωση όλων των στοιχείων όλων των τελεσίδικων πρωτοκόλλων κατεδάφισης στον πρότυπο πίνακα που έχει αποσταλεί, με αύξοντα αριθμό.

β) Αποστολή στοιχείων για τους διαθέσιμους πόρους και συγκεκριμένα τα χρήματα, τα άτομα και ο εξοπλισμός που υπάρχει για την υλοποίηση των κατεδαφίσεων.

γ) Συμπλήρωση και επικαιροποίηση των Μητρώων Επιχειρήσεων, ώστε να περιλαμβάνουν και τις απαιτήσεις για τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων που θα προκύψουν.

δ) Η κατάρτιση σαφούς και συγκεκριμένου προγράμματος κατεδαφίσεων με κριτήρια ιεράρχησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook