Με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους πολιτικούς φορείς, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, επισημαίνει ότι η απεργία της ΠΝΟ που θα έχει ως αποτέλεσμα να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια, θα έχει σοβαρές συνέπειες στους ντόπιους παραγωγούς. 

Αναλυτικά ο κ. Μπαριτάκης αναφέρει: 

''Όπως γνωρίζεται ξεκίνησε σήμερα η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και είναι επίσης γνωστό ότι αυτοί οι οποίοι πλήττονται άμεσα από το γεγονός αυτό είναι οι αγρότες του τόπου μας .

Οι αγρότες μας που κάτω από αντίξοες συνθήκες μοχθούν καθημερινά προκειμένου σήμερα να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συνδικαλιστικού σωματείου να διεκδικεί τα δικαιώματα του, όμως δεν μπορεί ως αποτέλεσμα αυτής της διεκδίκησης να είναι η καταστροφή ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής μας παραγωγής και οικονομίας . Όμως είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι συνέπειες τις απεργιακής κινητοποίησης θα πλήξουν σε επίπεδο καταστροφής τους σκληρά σήμερα δοκιμαζομένους για την επιβίωση τους αγρότες της περιοχής μας.

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας ορεινός αλλά και παράλληλα αγροτικός Δήμος με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να στηρίζεται αποκλειστικά στον πρωτογενή τομεα. Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες μας έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά από διαφόρους κάθε φορά παράγοντες, όπως καταστροφή της παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες, αδυναμία διάθεσης προϊόντων σε αγορές κλπ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ορισμένες από τις άμεσες συνέπειες της απεργίας .

-Χάσιμο όλων των αγορών του εξωτερικού και πληρωμή ποινικής ρήτρας για την ομαλή τροφοδοσία τους που θα προκύψει από το άμεσο κλείσιμο των εξαγωγών.

-Η Ελλάδα θα κατακλυστεί από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα του εξωτερικού ενώ αντίστοιχα τα παραγόμενα του τόπου μας θα σαπίζουν στις χωματερές.

-Ολοκληρωτική καταστροφή των ήδη υπερχρεωμένων παραγωγών μας με αποκλεισμό από αγορές εξωτερικού για τα επόμενα χρόνια .
Απευθύνομαι σε εσάς ως Δήμαρχος της Βιαννου και σας υποβάλω το αίτημα μας που αφορά την δρομολόγηση πλοίου από το Ηράκλειο για την μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων τουλάχιστον ανά 2 ημέρες και για όσο διάστημα διαρκέσει η απεργία.

Επειδή το πρόβλημα αυτό με τις επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις είναι γνωστό εδώ και χρόνια οφείλει η Πολιτεία να εξασφαλίσει τούς κανόνες εκείνους που θα επιτρέπουν την ομαλή διακίνηση ευπαθών αγροτικών προϊόντων αλλά παράλληλα και την τροφοδοσία της αγοράς αφού η Κρήτη ως νησί δεν διαθέτει άλλα μέσα για αυτό τον σκοπό.

Αναμένομε λοιπόν την άμεση εξεύρεση λύσης πριν τα αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων καταστρέψουν ότι απέμεινε στον παραγωγικό ιστό που λέγεται πρωτογενής τομέας του τόπου μας.''