Εκτός του νέου ακαδημαϊκού χάρτη θα παραμείνει η Ιεράπετρα και ο Άγιος Νικόλοας σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για ένα \”σφάλμα\” που εντοπίστηκε στην παρουσίαση του σχεδίου όσον αφορά το Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείο Κρήτης.

Συνολικά 97 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται (δηλαδή δεν θα δέχονται στο μέλλον εισακτέους), καθώς είχαν χαμηλό βαθμό ενδιαφέροντος ή δεν είχαν καν μόνιμο διδακτικό προσωπικό, σύμφωνα με το

Οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές από 63 θα γίνουν 51.

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Δείτε εδώ όλο το σχέδιο \”Αθηνά\”

Ερωτηματικά για το Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Εν τω μεταξύ ενώ δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα για τυχόν συγχώνευση μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης ερωτηματικά προκύπτουν για την τύχη του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου το οποίο δέχεται μεταπτυχιακούς και  μόνο φοιτητές.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Φίλης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στο σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο παρουσιάζεται η παρούσα κατάσταση με τα τμήματα που βρίσκονται σε λειτουργία στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει αναφορά στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για σφάλμα  αναφέρει ο κ. Φίλης που ωστόσο γεννά ερωτηματικά για τί μπορεί να σημαίνει αυτό καθώς το Υπουργείο στην ουσία παρουσιάζει ως \”ανύπαρκτο\” ένα τμήμα για το οποίο έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την μετεξέλιξή του σε τμήμα υποδοχής και προπτυχιακών φοιτητών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φίλης στις 10 του Γενάρη το Πολυτεχνείο έστειλε στο Υπουργείο Παιδείας την πρότασή του για τη μετεξέλιξη του Γενικού Τμήματος για την οποία αναμένεται απάντηση.

Μετά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου \”Αθηνά\” από τον κ. Αρβανιτόπουλου, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις για την παντελή απουσία αναφοράς στο Γενικό Τμήμα και όπως δήλωσε στο flashnews.gr \”είμαι πολύ περίεργος θα μάθω τι συνέβη\”

Σημειώνεται ότι το Γενικό Τμήμα είναι ένα υποστηρικτικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης για όλα τα υπόλοιπα τμήματα, με πολλές κατευθύνσεις και πολυπληθές διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, στο οποιό φοιτούν μόνο μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Σύμφωνα με το νέο νόμο όλα τα Γενικά Τμηματα καταργούνται όμως καθώς το συγκεκριμένο τμήμα, το οποιο σημειωτέον ειναι το παλαιότερο του Ιδρύματος, είναι συνυφασμένο με την λειτουργία του Πολυτεχνείου, έχει προταθεί η μετεξέλιξή του ώστε να δέχεται και προπτυχιακούς φοιτητές (στα πρότυπα του αντίστοιχου τμήματος ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ) καθώς διαθέτει όλες τις προδιαγραφές.

Δεν θα υπάρξουν απολύσεις διδακτικού προσωπικού

Δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.

Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Αύξηση των εισακτέων κατά 15%

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, τόνισε πως δεν θα ξεπεράσει το 4% η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας,δίνοντας το σχέδιο στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook