Τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο συνεδρίου στο Μόναχο, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος -την στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον αποχαιρέτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αιχμές εναντίον του Ιράν για την ενεργό του στήριξη στον Άσαντ.

Η συνάντηση του Μπάιντεν, που εάν γίνει θα είναι η κίνηση με τον ισχυρότερο διπλωματικό συμβολισμό για πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ στην αντιπολίτευση, έρχεται εν μέσω του τεταμένου κλίματος στην περιοχή στον απόηχο των αναφορών περί ισραηλινού πλήγματος σε συριακό έδαφος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μουάζ Αλχατίμπ το Σάββατο στο Μόναχο, στο περιθώριο συνεδρίου. Στο ίδιο συνέδριο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται από την Παρασκευή στη Γερμανία και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρο θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Τρίτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Κλίντον: «Ιράν και Ρωσία δεν είναι απλοί θεατές»

Παράλληλα, στην τελευταία της ομιλία ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε το Ιράν και τη Ρωσία για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν στο συριακό καθεστώς, κατηγορώντας ειδικά την Τεχεράνη ότι αυξάνει την βοήθειά της.

«Οι Ιρανοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό καταστήσει σαφές πως η στήριξη τους στο καθεστώς Ασαντ αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους και πιστεύουμε πως αυτό κάνουν στέλνοντας περισσότερους ανθρώπους για να βοηθήσουν τον Ασαντ και για να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις» τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Είκοσι δύο μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, η Κλίντον τόνισε πως «οι Ιρανοί έχουν εμπλακεί σε αυτήν από την αρχή».

«Φαίνεται πως η εμπλοκή τους αυτή θα ενισχυθεί και αυτό μας ανησυχεί» πρόσθεσε η ίδια, υποστηρίζοντας πως η Τεχεράνη προτίθεται να προμηθεύσει με ακόμη καλύτερο στρατιωτικό εξοπλισμό το καθεστώς Ασαντ.

Η Κλίντον κατηγόρησε και την Μόσχα που «συνεχίζει να προσφέρει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» στην Δαμασκό.

«Οι Ρώσοι δεν είναι θεατές στην κρίση στη Συρία. Δραστηριοποιούνται σε πολλά μέτωπα. Η υπεράσπιση του Ασαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το πιο ορατό κομμάτι (της βοήθειάς τους), όμως έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν το καθεστώς και με άλλους τρόπους» υπογράμμισε η ίδια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook