Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους αγρότες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εξέδωσε η ΠΑΣΥ Ηρακλείου στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Η γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑ.ΣΥ. χαιρετίζει σε όλη τη χώρα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, που για μια ακόμα φορά αποφασιστικά μπαίνουν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωση τους, το δικαίωμά να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη.

Να παράγουν υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αξιοποιώντας το σύνολο των εδαφοκλιματολογικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας (και η παραμονή στην ΕΕ μας το στερεί). Ώστε να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους μια ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σήμερα η νέα επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα Κ.Α.Π. 2014-2020 θα οδηγήσουν στο τελειωτικό ξερίζωμα της.

Ποιός μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος μπορεί να αντέξει:

• Τη νέα φοροεπιδρομή με την φορολόγηση σπιτιών, αποθηκών, ακόμα και των χωραφιών.
• Τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67.
• Τις τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα.
• Τις υπέρογκες τιμές στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στο σύνολο των αγροτοεφοδίων, για να κερδοφορούν τα μονοπώλια.
• Τη μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 11% σε 6%
• Τις περικοπές των πενιχρών αγροτικών συντάξεων με το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
• Τις περικοπές στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις από ασθένειες και καταστροφές
• Την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής με τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τις εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής στα περισσότερα προϊόντα.
• Την νέα Κ.Α.Π. 2014-2020 που θα φέρει μείωση συνολικά των κονδυλίων και των εισροών στον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα θα φέρει μείωση κατά 40% περίπου στις επιδοτήσεις με την υιοθέτηση της περιφερειοποίησης και των κριτηρίων που τίθενται, καθώς και την οριστική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.

Κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για άλλη λειτουργία και της αγροτικής οικονομίας με βάση τις διατροφικές ανάγκες του Ελληνικού λαού αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι με βάση το κέρδος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.

Αυτός ο δρόμος απαιτεί και προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ενεργοποίηση των αγροτικών συλλόγων με κατάργηση στην πράξη του νόμου 4015/2011, την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απομόνωση όλων αυτών των δυνάμεων που βρισκόμενες χρόνια τώρα στην ηγεσία του, έβαλαν την υπογραφή τους στη σημερινή κατάντια της φτωχομεσαίας αγροτιάς, και που ακόμα προσπαθούν να διασπάσουν τον ελληνικό λαό, να βάλουν σε λειτουργία τον «κοινωνικό αυτοματισμό»- τους αγρότες ενάντια στους ναυτεργάτες όπως τα παραδείγματα του αντιπεριφεριάρχη Κρήτης Κουκιαδάκη, του Δημάρχου Βιάννου Μπαριτάκη και του πρόεδρου του ΑΣ Τυμπακίου Ντισπυράκη που για άλλη μια φορά στρέφουν τα βέλη τους με τις δηλώσεις τους ενάντια στους ναυτεργάτες και όχι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Παλεύουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και μαχητικά, για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικών διεκδικήσεών μας:

• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα πχ για το λάδι 3,5 ευρώ στον άσσο. .
• Να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τα προϊόντα που έχουν παραδώσει
• Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
• Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, Ενέργεια.
• Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
• Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
• Απόσυρση του νόμου για τους Συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους. - πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
• Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
• Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΑΣΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10 ΠΜ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΣΤΑ ΠΕΖΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ"