Ένας στους 10 έλληνες χρήστες του Facebook δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον 1500 φίλους, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πρόσφατα διεξήγαγε η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι.[1] με την υποστήριξη της WIND και η οποία δημοσιοποιείται ενόψει της αυριανής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, 5 Φεβρουαρίου 2013.

 Σκοπός της έρευνας που εντάχθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία της WIND “[email protected], Internet, κινητό και παιδί” (www.kidsatsafety.gr) ήταν να αναδείξει τις στάσεις και συμπεριφορές των νέων σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το διαδίκτυο αποτελεί μέρος της καθημερινότητας και των δραστηριοτήτων τους, ενέχοντας όμως ορισμένους κινδύνους.

 Πιο συγκεκριμένα:

 · το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα

· το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet  και

· το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)

 Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα. Οι εμπειρίες τους ωστόσο δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει ενώ ένας στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

 Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα του διαδικτυακού quiz που οργάνωσε η WIND στη διάρκεια του 2012 μέσα από το www.kidsatsafety.gr και τα οποία αφορούν στη στάση των γονέων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Οι 650 γονείς που συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο αναγνωρίζουν την εκπαιδευτική αξία του διαδικτύου αλλά και την σημασία του μέσου για την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους, δείχνοντας μάλιστα ιδιαίτερη χαλαρότητα αναφορικά με την προστασία από ακατάλληλο περιεχόμενο και την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεικτικά, από τα στοιχεία του quiz προκύπτει ότι:

 ·το 88% των γονιών δήλωσαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ο υπολογιστής του παιδιού βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού στο 45% των περιπτώσεων.

·Μόνο ένας στους τρεις γονιούς χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό προστασίας του παιδιού από ακατάλληλες ιστοσελίδες. Μάλιστα το 20% των γονέων δηλώνει ότι «εμπιστεύεται πως το παιδί του συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του και δεν μπαίνει σε ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες»

·Ένας στους δύο γονείς επιτρέπουν στο παιδί να ασχολείται με το διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο του χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς αρκεί να έχει τελειώσει τα μαθήματά του

·Εάν το παιδί τους στην 6η Δημοτικού θελήσει να δημιουργήσει προφίλ στο Facebook, 6 στους 10 γονείς θα το επέτρεπαν και οι 1 στους 3 θα γίνονταν φίλοι του για να παρακολουθούν τους φίλους του

 Αναγνωρίζοντας τη συνεχή διάδοση της χρήσης του διαδικτύου στις νεαρές ηλικίες καθώς και την ανάγκη  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών για την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών, η WIND από το 2010 υλοποιεί ενημερωτικές δράσεις μέσω της εκστρατείας «[email protected]», η οποία θα συνεχιστεί και το 2013.

 Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η WIND εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία της με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου[2] και τη δράση SaferInternet.gr (www.saferinternet.gr) που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ παράλληλα στηρίζει για δεύτερη χρονιά, ως χορηγός,  τη διαδικτυακή και διαδραστική εφαρμογή χρήσιμων συμβουλών www.cyberkid.gov.gr για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 Η ιστοσελίδα www.kidsatsafety.gr  παρέχει σε γονείς και παιδιά αναλυτικές συμβουλές και οπτικοακουστικό υλικό προς για την ορθή χρήση του κινητού και του διαδικτύου, καθώς και δημοσιευμένες έρευνες γύρω από την ασφαλή χρήση των νέων τεχνολογιών. Έντυπο ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο των καταστημάτων WIND.

[1] Η Πανελλαδική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) με την επωνυμία «Νέοι Ευρωπαίοι Οργανωμένοι Ικανοί» και διακριτικό τίτλο «Ν.Ε.Ο.Ι.», ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να προάγει τους νέους σε ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες και να ενθαρρύνει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των νέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο· να ενισχύει τη συμμετοχή τους στο δημόσιο βίο και στα κοινωνικά δρώμενα και τέλος να προάγει την Ευρωπαϊκή συνεργασία και το διάλογο.

[2] Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Inhope για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η σημαντικότερη από τις δράσεις που υλοποιεί  το ΕΚΑΔ είναι η Δράση ενημέρωσης και επαγρύπνησης Saferinternet.gr. Κύριοι στόχοι της δράσης είναι: 1) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μη ορθή χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών όπως είναι το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο, 2) η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, ενημερώνοντας τόσο για τα πολλαπλά οφέλη όσο και για τους πιθανούς κινδύνους, με στόχο τη δημιουργία πολλαπλασιαστικής δράσης μέσα στην τάξη και 3) η υποστήριξη γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό online και έντυπο υλικό.