Η ιστορία του είναι θρύλος: Ο διαβολικός βασιλιάς που διέταξε το θάνατο των ανηψιών του για να κλέψει το θρόνο της Αγγλίας προτού χάσει και ο ίδιος τη ζωή του σε μάχη το 1485.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ, παρ\’ ότι κράτησε το θρόνο μόνο για 3 χρόνια, με το πέρασμα των χρόνων έγινε μυθική μορφή τόσο για τον τρόπο με τον οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία, όσο και για τον ηρωικό θάνατό του.

Μετά το θάνατο του αδελφού του βασιλιά Εδουάρδου του Δ\’, ο Ριχάρδος έγινε αντιβασιλέας και στη συνέχεια «έκλεψε» το θρόνο από τα δύο ανήλικα ανίψια του τα οποία αρχικώς οδήγησε στη φυλακή και στη συνέχεια εκτέλεσε.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ\’, έχασε τη ζωή του τον Αύγουστο του 1485, στη μάχη του Μπόσγουορθ εναντίον του Ερρίκου Τυδώρ.

Ο νεκρός βασιλιάς θεωρούνταν θαμμένος στην εκκλησία του Λέστερ, όπου κατά μια παράδοση με την διάλυση του μοναστηριού τα οστά του ρίχτηκαν στον διπλανό ποταμό Σόαρ.

Ο μακιαβελικός τρόπος με τον οποίο ο Ριχάρδος ο Γ\’ κατέλαβε την εξουσία έγιναν θεατρικό έργο από τον Σαίξπηρ που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και το ελληνικό κοινό στην Εποίδυρο πριν από δύο χρόνια σε μια υπέροχη παράσταση με τον συγκλονιστικό Κέβιν Σπέησυ στο ρόλο του Ριχάρδου.

Σήμερα, Βρετανοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι τα οστά που βρέθηκαν θαμένα κάτω από ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων στην πόλη του Λέστερ στην κεντρική Αγγλία πριν από μήνες ανήκουν στο βασιλιά Ριχάρδο τον Γ\’.

Οι αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Λέστερ έφεραν στο «φως» τον σκελετό και υπέθεσαν πως είναι του βασιλιά, καθώς ταίριαζε με το σωματότυπό του, μιας και έπασχε από οξεία σκολίωση.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας των επιστημόνων είναι να συγκρίνουν τα λείψανα με το δείγμα DNA από δυο απόγονους του μονάρχη, μια γυναίκα στον Καναδά κι έναν Λονδρέζο επιπλοποιό, ενώ θα προχωρήσουν στην ψηφιακή αναδόμηση του προσώπου του Ριχάρδου, με βάση το κρανίο του.

Τα οστά του Ριχάρδου παρέμεναν θαμμένα για περισσότερα από 500 χρόνια, μετά την ήττα του Ριχάρδου από τον Ερρίκο Τυδώρ το 1485, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης, γνωστού κι ως «Πολέμου των Ρόδων».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook