Την Αίγυπτο επισκέπτεται o ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ την Τρίτη, την πρώτη φορά από την Επανάσταση του 1979 που αρχηγός του ιρανικού κράτους βρίσκεται στο Κάιρο.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι υποδέχτηκε τον Αχμαντινετζάντ στο αεροδρόμιο του Καΐρου σε μία επίσκεψη που θα ήταν αδιανόητη επί Μουμπάρακ. «Η πολιτική γεωγραφία της περιοχής θα αλλάξει, εάν το Ιράν και η Αίγυπτος κρατήσουν ενωμένη στάση στο Παλαιστινιακό» είπε ενδεικτικά, πριν την επίσκεψη, ο ιρανός πρόεδρος.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από την άφιξη του ιρανού προέδρου, στα οποία ο Μόρσι υποδέχτηκε με φίλημα τον Αχμαντινετζάντ.

Ο ιρανός πρόεδρος θα μείνει στην Αίγυπτο για τρεις ημέρες, όπου θα παρακολουθήσει μεταξύ άλλων συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Αχμαντινετζάντ θα συναντηθεί επίσης με τους διδασκάλους του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, της παλιότερας έδρας σουνιτικών σπουδών στον κόσμο.

Ο Αχμαντινετζάντ προτίθεται, «εάν επιτραπεί» όπως είπε, να επισκεφθεί και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ανατροπές που έφερε η ανατροπή του Μουμπάρακ δύσκολα θα φέρουν πάντως πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Καΐρου και Τεχεράνης, οι οποίες σχεδόν διακόπηκαν το 1980, έναν χρόνο μετά την Επανάσταση στο Ιράν και την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου και Ισραήλ.

Η Αίγυπτος ανησυχεί ιδιαίτερα για την στήριξη του Ιράν στον Άσαντ ενώ η κυβέρνηση του Μόρσι θέλει να διαφυλάξει τις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου (προτεραιότητα ακόμη πιο πιεστική στη δύσκολη περίοδο που περνά η αιγυπτιακή οικονομία).

real.gr