Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης σύσκεψη της επιτροπής των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το φορολογικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα είναι παρών το απόγευμα στη συνάντηση των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη και οι τελικές αποφάσεις για τα «αγκάθια» των νέων ρυθμίσεων, όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων και η φορολόγηση ων αγροτεμαχίων, θα ληφθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Επικρατέστερο σενάριο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (που θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον ΦΑΠ) παραμένει τo ατομικό αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Υπάρχει μία σκέψη να εφαρμοστεί υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αναμένεται να εφαρμοστεί διαφορετικό αφορολόγητο και συντελεστές από τα υπόλοιπα ακίνητα, ενώ για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ\’ επάγγελμα αγροτών θα εξεταστεί πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.

Σε ό,τι αφορά στα υποθηκευμένα ακίνητα στις τράπεζες, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση για 383.000 ιδιοκτήτες που συνεχίζουν να πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κλειστά διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που σήμερα απαλλάσσονται από το χαράτσι αν δεν ηλεκτροδοτούνται.

Για τους ανέργους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα εξεταστεί η εξαίρεσή τους από το νέο φόρο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να υπάρχει υψηλότερο αφορολόγητο όριο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook