Σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κατέγραψε την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό την Τετάρτη, προκαλώντας μικρού ύψους τσουνάμι.

Η καταγραφή του σεισμογράφου φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο υπεύθυνος Γεωλόγος του Μουσείου κ. Χαράλαμπος Φασούλας "οι σεισμοί καταγράφονται από τους σεισμογράφους σε όλον τον πλανήτη, κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο.

Αυτό που είναι το εντυπωσιακό όταν το συνειδητοποιήσει κανείς είναι ότι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα σχεδόν η δόνηση ταξίδεψε από τη μια άκρη της γης στην άλλη, μέσω του πυρήνα της γης".Σημειώνεται ότι ο σεισμογράφος του μουσείου λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος RACCE.


Δείτε ακόμα βίντεο την στιγμή του σεισμού

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή δόνηση προκάλεσε μικρό τσουνάμι ύψους 0,9 μέτρου, το οποίο έπληξε την περιοχή Λάτα στο απομονωμένο νησί Σάντα Κρουζ, προκαλώντας πλημμύρες και αναγκάζοντας πολλού κατοίκους να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερο υψόμετρο.

Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν σε τουλάχιστον πέντε χωριά, ενώ σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αρκετοί πολίτες είναι ακόμη αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων», δήλωσε αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, περίπου 3.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.