Την ίδρυση χρηματιστηρίου εμπορευμάτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παρουσιάζει, αν δημιουργηθεί, σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τα προωθούμενα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, πρότεινε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Λακασάς σημείωσε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν από κοινού τη δρομολόγηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, αφού χάρη και στη γεωγραφική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το χρηματιστήριο αυτό θα προσήλκυε γρήγορα προϊόντα από όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Λακασάς επισήμανε ακόμη ότι το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων γίνεται από την Κεντρική Μακεδονία, ενώ κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τεθεί επικεφαλής ενός προγράμματος αντίστοιχου με το «Εξωστρέφεια», ειδικά για τον αγροτικό τομέα.

Το μέλλον στη συμβολαιακή γεωργία

Ελάχιστα κονδύλια από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων, που έλαβε η Ελλάδα, κατευθύνθηκαν «όλα αυτά τα χρόνια στην αναμόρφωση της ελληνικής γεωργικής παραγωγής ή στη μεταποίηση των εξαγώγιμων προϊόντων», όπως επισήμανε στο συνέδριο του Economist, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου αγροβιοτεχνολογίας Redestos, Νίκος Ευθυμιάδης.

«Όλα αυτά τα χρόνια, που είχαμε τόσες εισροές από την ΕΕ, δεν άλλαξαν ούτε η δομή, ούτε τα μεγέθη, ούτε το μοντέλο της ελληνικής αγροτικής παραγωγής», είπε και συμπλήρωσε ότι το βασικό μήνυμα για την ελληνική γεωργία είναι η εξωστρέφεια και το διεθνές μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων.

Ο ίδιος κατέθεσε δύο συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούσαν αντίστοιχα την ανάπτυξη της συμβολαιακής γεωργίας, ώστε η Ελλάδα να παράγει πρώτες ύλες για εταιρείες διεθνούς εμβέλειας και η δημιουργία δικτύων αγροτικών επιχειρήσεων (clusters).

Μακροβιοτικά προϊόντα

Να καλλιεργούν στο εξής προϊόντα μακροβιοτικά, που παράγονται με τρόπο βιώσιμο και «ηθικό», παραινεί τις επιχειρήσεις-μέλη του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, Νικόλαος Πέντζος, σημειώνοντας ότι, παράλληλα, πρέπει να γίνει αιχμή του δόρατος για το άνοιγμα νέων αγορών και η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούν εύκολα να γίνουν τα παραπάνω αν δεν αλλάξει το εξωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεών μας. Αν δεν ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, με έργα και όχι με λόγια. Γιατί, όλοι εμείς οι επιχειρηματίες ξέρουμε καλά, γιατί εμείς είμαστε η πραγματική οικονομία, ότι χωρίς πραγματική βούληση για την ανάπτυξη της χώρας και χωρίς -επιτέλους- μέτρα που θα ενισχύουν την πραγματική οικονομία, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει. Αντίθετα, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος και κάθε φορά θα έχει θύματα μόνον επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», κατέληξε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook