Στα γραφεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, βρέθηκε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο, Έφη Κουτεντάκη, καθώς και εκπροσώπους φορέων από την Γέργερη, τον Πανασό και τη Νύβριτο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της κυκλοφοριακής σύνδεσης των οικισμών τους με την Αγία Βαρβάρα, κατά το διάστημα που θα εκτελούνται τα έργα της νέας εθνικής οδού "Αγία Βαρβάρα-Απομαρμάς" και αναγκαστικά θα κλείσει ο δρόμος στο ύψος του Πανασού.

Οι άνθρωποι του Δήμου Γόρτυνας συνομίλησαν με τον διευθυντή του ΒΟΑΚ, κ. Αγαπάκη, παρουσιάζοντάς του τις προτάσεις τους, ζητώντας του να φτιαχτεί άμεσα ο δρόμος από τα Λενικά, τον οποίο όπως του τόνισαν, τον θεωρούν ως τον πλέον κατάλληλο για να καλύψει τις κυκλοφοριακές τους ανάγκες.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Γόρτυνας παρέδωσε προς τον κ. Αγαπάκη, έγγραφο με τις προτάσεις του Δήμου, το οποίο κοινοποίησε παράλληλα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου αλλά και στην ανάδοχο εταιρεία του έργου "Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά".

Αναλυτικά το έγγραφο του Δήμου Γόρτυνας, με θέμα "Σύνδεση δρόμου Γέργερης-Πανασού με Αγία Βαρβάρα" έχει ως εξής:

"Κύριοι, σας γνωρίζουμε ότι μετά από τη γενική συνέλευση των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Γέργερης (οικισμοί Απομαρμά και Μετοχίων) – Πανασού - Νιβρύτου από κοινού με το Δήμο αποφασίσαμε τα κάτωθι κατά σειρά προτεραιότητας και ολοκλήρωσης:

1) Να ολοκληρωθεί πρώτα ο κόμβος – παράκαμψη ο οποίος θα συνδέσει τη Γέργερη τον Πανασό και την Αγία Βαρβάρα.

2) Η μοναδική διέλευση δρόμου η οποία εξυπηρετεί τους πολίτες είναι να ολοκληρωθεί (πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της γέφυρας) η παράκαμψη ως μόνιμη επαρχιακή οδός μέσω Πανασού – Λενικό ,όπως άλλωστε έχει εγκριθεί βάσει της υφιστάμενης μελέτης, έτσι ώστε όχι μόνο να εξυπηρετούνται όλοι οι τύποι των οχημάτων αλλά και να διασφαλίζεται η ασφαλή διέλευση τους.

Επίσης δεν συμφωνούμε με τη σχεδιαζόμενη ασφαλτόστρωση δημοτικών αγροτικών δρόμων για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινή διέξοδο για λόγους

*Ασφάλειας (δρόμος Απομαρμά – Ράφτης, Απομαρμά – Αγίοι Δέκα κλπ.)

*Απόστασης (μεταφορά μαθητών, δημοτών κτλ.)

*Οι δρόμοι αυτοί απαιτούν απαλλοτρίωση, διαπλάτυνση κτλ."