Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις είναι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών που αντιδρούν στο κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτές και με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών κάνουν λόγο για περικοπές που φτάνουν ακόμα και το 50%, τονίζοντας ότι η απόφαση κατανέμει ανισομερώς στους διάφορους κλάδους παρόχων, αλλά και μεταξύ των ίδιων των παρόχων υγείας, τα ποσοστά της έκπτωσης, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Παράλληλα κατηγορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για αδιαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο εισηγήθηκε την κοινή υπουργική απόφαση για το κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αφορούν το χρονικό διάστημα 2005-2011.

Εντός της ημέρας οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών πρόκειται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Μάλιστα, έχουν καλέσει σε έκτακτες συνελεύσεις τα σωματεία τους εντός της εβδομάδας για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους και δηλώνουν ότι θα αξιοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμα και προσφυγή στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το υπουργείο Υγείας ζητά για όσα ασφαλιστικά ταμεία – όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ – είχαν προκαταβάλει έως και το 90% των δαπανών να διαγραφεί το υπόλοιπο ποσό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπου το ύψος της προκαταβολής είναι σημαντικά χαμηλότερο να ισχύσει έκπτωση επί του συνολικού πόσου.

«Το πραγματικό ποσοστό κουρέματος προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών

Κλινικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εμπαιγμό και καταδίκη των κλάδων υγείας τη στιγμή που τα διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν, όπως τονίζουν, «για μια ορθολογική και δίκαιη έκπτωση που θα εξασφαλίσει βιώσιμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους».

Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι το ποσοστό των περικοπών στις ιδιωτικές κλινικές είναι στο 8%, ενώ για τους άλλους παρόχους φτάνει μέχρι και το 15%.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών σημειώνουν ότι το υπουργείο αποσιωπά ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση το πραγματικό ποσοστό κουρέματος προς τις ιδιωτικές κλινικές διαμορφώνεται σε ποσοστό 30%-50% ανάλογα με την κλινική, σημειώνοντας ότι μπορεί σε δύο γειτονικές κλινικές η μία να υφίσταται κούρεμα 30% και η άλλη 50%.

in.gr